Mainos

Irakin suurlähettiläs: Ajamme Isisin Mosulista vielä tänä vuonna

2:12

Irakin asevoimat valtasivat takaisin Fallujan kaupungin äärijärjestö Isisiltä viime kuussa. Hallituksen katse on jo pohjoisen isossa kaupungissa Mosulissa.

– Voin sanoa, että varmasti tänä vuonna Irakin joukot toivottavasti vapauttavat Mosulin, vakuuttaa Irakin suurlähettiläs Matheel al-Sabti Helsingin Kulosaaressa. 

Isis on menettänyt hallitsemiaan alueita sekä Irakissa että Syyriassa. Järjestöä ei ole kuitenkaan lyöty. Tie Mosuliinkaan ei ole helppo. Tärkeää on myös suojata taistelualueiden siviilejä.

– Fallujassa he käyttivät siviilejä kilpinään, hän muistuttaa. 

Isku lisää hallituksen paineita

Isisin tekemä viime viikonlopun massiivinen pommi-isku Bagdadissa surmasi jopa 200 ihmistä. Osa bagdadilaisista on raivoissaan siitä, ettei hallitus ole kyennyt suojelemaan kaupunkilaisia paremmin.

– Hallituksen joukot ovat hereillä, mutta valitettavasti Isis kykeni tekemään tämän. 

Isku lisää paineita pääministeri Haider al-Abadin hallituksen harteille. Sunnalaisen Isisin tarkoituksena on ollut repiä lisää kuilua Irakin shiia- ja sunniyhteisöjen välille. 

Saddam Husseinin valtakaudella Irakissa vähemmistönä olevat sunnit olivat valta-asemassa. Saddamin kaaduttua vuonna 2003 valta siirtyi enemmistönä oleville shiioille.

Shiiojen ja sunnien välienselvittely on ollut väkivaltaista, vaikka kaikki irakilaiset eivät katso asioita tämän jakolinjan mukaan.

Viimeksi tänään YK varoitti Irakin hallituksen rinnalla taistelevia shiiajoukkoja olemaan kostamatta sunneille Fallujassa. Suurlähettiläs Sabtin mukaan väitteet siitä, että shiiajoukot kostavat sunneille, on Isisin propagandistinen yritys jakaa kansaa.

1:56

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.