Mainos

Irakin sota vähentää lentämistä

Sota Irakissa voi heikentää lentomatkojen kysyntää ja aiheuttaa pitkävaikutteisia seurauksia eurooppalaisille lentoyhtiöille, vaikka se ei edellytäkään merkittävää lentoreittien uudelleen reititystä, arvioitiin markkinoilla tänään.

Lentoyhtiöt ovat jo raportoineet kysynnän laskusta keskeisillä kansainvälisillä reiteillä. Matkustajamäärien lasku ja polttoainekustannusten nousu heikentävät ennestäänkin huonosti kannattavien lentoyhtiöiden taloutta entisestään. Lukuisat lentoyhtiöt ovat jo leikanneet kustannuksia vähentämällä reittejä ja henkilöstöä ja poistamalla kalustoa liikenteestä.

-Useimmat asiantuntijat odottavat liikenteen laskevan 10-20 prosenttia, sanoi BNP Paribaksen markkinatutkija Nick van den Brul. Avainkysymys lentoyhtiöiden kannalta on hänen mukaansa, kuinka pitkään kriisi kestää.

British Airwaysin ja Lufthansan pääjohtajat ovat varoittaneet, että sota leikkaa matkustajamääriä. -Pelkkä polttoainekustannusten nousu ei johda kapasiteetin supistamiseen. Mikäli kysynnän nykyinen lasku pitkittyy, joutuvat lentoyhtiöt poistamaan koneita liikenteestä, sanoi JP Morganin markkinatutkija Chris Avery.

Lentoliikennettä Persialahden alueelle on jo ryhdytty rajoittamaan, mutta vaikutusten odotetaan teollisuuslähteiden mukaan olevan suhteellisen vähäisiä. Lentoyhtiöillä on nyt paremmat valmiudet käyttää vaihtoehtoisia reittejä kuin Persianlahden sodan aikana 1991. Eniten sota vaikuttaa markkinoiden mukaan Kuwaitiin, Qatariin ja osiin Saudi-Arabiaa.

Kansainvälisen ilmakuljetusliiton IATAn edustaja kertoi tänään Genevestä, että sekä Iran että Emiraatit ovat vakuuttaneet pitävänsä ilmatilansa auki. -On syytä muistaa. ettei kovin moni reitti muutenkaan kulje Irakin ilmatilan halki, totesi hän.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.