Mainos

Irakin rauhaa hierotaan taas Suomessa

Viimesyksyinen Irak-seminaari saa jatkoa Suomessa viikonloppuna.

Presidentti Martti Ahtisaaren johtama CMI-laitos järjestää jakaantuneita yhteiskuntia käsittelevän seminaarin yhdessä kahden amerikkalaisen korkeakoulun kanssa. Seminaariin osallistuu CMI:n mukaan edustajia eri maista.

Viime syksyn seminaari kokosi yhteen Irakin eri puolueiden ja ryhmien edustajia. CMI:sta vahvistettiin MTV:n uutisille, että Irakista tulee osallistujia myös viikonlopun seminaariin. Sitä, ketkä ja kuinka moni seminaariin osallistuu, ei kuitenkaan haluta kertoa. Myös seminaaripaikan CMI haluaa pitää tiedotusvälineiltä salassa.

Seminaarin henkilöstöstä vastaavan Quintin Oliverin mukaan tilaisuudessa on kyse kakkosraiteen diplomatiasta tai epävirallisesta diplomatiasta (track II diplomacy). Sillä tarkoitetaan, että keskusteluihin osallistuu muita kuin virallisia tahoja.

Viime syksyn seminaarin tulokset myönteisiä

Elo-syyskuun vaihteessa järjestetty Irak-seminaari oli ensimmäinen laatuaan.

Nelipäiväisessä tunnustelussa Irakin shiiojen ja sunnien edustajat sopivat 12-kohtaisesta suunnitelmasta, jolla rauhanneuvottelut voitaisiin käynnistää.

- Heiltä vei noin kaksi ja puoli tuntia luonnostella 12 periaatetta, joihin he kaikki suostuivat ja sitoutuivat. Ne tulevat tästä eteepäin tarjoamaan kartan tiestä eteenpäin - näin toivomme -jatkoneuvotteluille, yksi seminaarin järjestäjistä, Massachusettsin yliopiston professori Padraig O'Malley, kertoi tuolloin.

- Luulen että vahvuutemme ryhmänä todella tulee siitä, ettemme ole hallitus.

Syksyllä tehty kahdentoista kohdan ohjelma oli kunnianhimoinen. Siinä muunmuassa sitouduttiin väkivallattomuuteen ja ihmisoikeuksiin rauhanneuvottelujen ajaksi, aseriisuntaan, oikeuslaitokseen sekä kaikkien osapuolten mukaanottoon prosessissa.

- Tässä on ollut mukana aika keskeisiä tekijöitä ja toivottavasti tästä menee positiivinen viesti Irakiin ja siellä keskustelut jatkuvat ja siltä pohjalta mahdollisesti voidaan rakentaa eteenpäin tätä prosessia, EU:n Irakin edustaja Ilkka Uusitalo sanoi tuolloin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.