Irakin pääministeri ei suostu luopumaan vallasta

Irakin pitkäaikainen pääministeri Nuri al-Maliki kieltäytyy astumasta syrjään.

Maan sisäpoliittinen tilanne kiristyi eilen, kun maan presidentti pyysi shiiapuolueiden pääministeriehdokasta Haider al-Abadia muodostamaan uuden hallituksen, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.  

Al-Malikin mielestä presidentin päätös rikkoo Irakin perustuslakia. Hän lisää, että kyseessä on virhe, joka on korjattava välittömästi.  

Tilanne on hyvin sekava, ja esimerkiksi Ruotsin uutistoimisto TT:n mukaan Irakilla on tällä hetkellä kaksi pääministeriä.  

Monet ovat toivoneet jyrkkänä pidetyn al-Malikin väistyvän, jotta maahan saataisiin yhtenäinen hallitus taistelemaan äärisunnalaista Isis-järjestöä vastaan. Al-Malikia on kritisoitu siitä, että hän on ajanut vain shiiojen etua.   

Al-Maliki nousi alun perin valtaan vuonna 2006 pitkälti Yhdysvalloilta saamansa tuen ansiosta. Maanantaina kuitenkin myös Yhdysvallat ilmaisi, että pääministerin olisi aika siirtyä syrjään.  

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on ilmoittanut tukevansa uuden pääministerin valintaa. Hän sanoi tiedotustilaisuudessa, että Yhdysvallat vaatii Irakin poliittiselta johdolta rauhanomaista vallansiirtoa.  

Yhdysvaltojen lisäksi myös muun muassa Iran, Saudi-Arabia ja Turkki ovat kiitelleet uuden pääministerin nimeämistä.   

YK kehotti maanantaina maan turvallisuusjoukkoja pysymään erossa Irakin sisäpoliittisesta tilanteesta. Tiistaina myös al-Maliki käski joukkoja olemaan puuttumatta maan tilanteeseen, joka on hänen mukaansa poliittinen kriisi.  

Lue myös:

    Uusimmat