Mainos

Irakin perustuslakivalmisteluille viikon jatkoaika

Irakin perustuslakiluonnos on yhä pöydällä. Uusi määräaika on ensi maananatai.

Vain hetkeä ennen puoltayötä paikallista aikaa Irakin parlamentti myönsi perustuslakikomitean valmistelutyöhön viikon lisäajan. Komitea oli pyytänyt kymmentä päivää. Nyt perustuslakiluonnos on esiteltävä parlamentille viimeistään maanantaina 22. elokuuta.

-Ponnisteluista huolimatta emme saavuttaneet kaikkia tyydyttäviä ratkaisuja, parlamentin puhemies Hajm al-Hasani sanoi.

Avainkysymykset edelleen auki

Erimielisyyksiä oli tiettävästi edelleen juuri lain avainkysymyksistä: liittovaltiomallista, islamin asemasta lainsäädännössä ja luonnonrikkauksien jaosta. Irakia Saddam Husseinin aikaan hallinneet sunniarabit pelkäävät, että shiiojen ja kurdien ajama liittovaltiomalli veisi sunneilta sekä valtaa että öljytuloja. Irakin suurimmat öljyvarannot ovat juuri shiiojen hallitsemassa etelässä ja kurdien hallitsemassa pohjoisessa.

Alun perin luonnos oli määrä tuoda Irakin parlamenttiin eilen iltapäivällä, mutta istunnon alkua siirrettiin illan aikana kahteen kertaan. Viime vuonna Irakissa voimaan tulleen hallintolain mukaan uuden perustuslain olisi pitänyt olla valmiina 15. elokuuta, muuten parlamentti olisi hajotettava ja pidettävä uudet vaalit ennen joulukuun puoltaväliä. Nyt parlamentti muutti kolmen neljäsosan enemmistöllä hallintolakia niin, että lisäaikaa saatiin.

Yhdysvallat luottaa

Yhdysvallat ei ole huolissaan Irakin perustuslain valmistelun viivästymisestä. Sekä presidentti George W. Bush että ulkoministeri Condoleezza Rice vakuuttivat myöhään eilen luottavansa yhä Irakin edistymiseen poliittisissa uudistuksissa.

Presidentti Bush määritteli irakilaisten ponnistelut perustuslain laatimisessa sankarillisiksi. Ulkoministeri Rice korosti luottavansa edelleen siihen, että irakilaiset pysyvät yhä poliittisille uudistuksille asetetussa kokonaisaikataulussa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.