Irakin pääministeri: Saddamin teloitus sisäinen asia

Nuri al-Maliki uhkaa, että Irak saattaa joutua pohtimaan uudelleen suhteitaan maihin, jotka ovat kritisoineet Saddam Husseihin hirttämistä.

Irakin pääministeri Nuri al-Maliki varoittaa Saddam Husseinin teloitusta arvostelleita maita sanoen, että kyseessä on maan sisäinen asia. Pääministeri sanoo, että hänen hallituksensa saattaa arvioida uudelleen suhteitaan niihin, jotka eivät kunnioita Irakin kansan tahtoa.

Pääministeri vakuutti myös, että Saddam oli saanut oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin ja että hänen teloituksensa edesauttaa Irakin yhdistymistä.

Al-Maliki ei maininnut nimeltä yhtäkään maata, joka oli arvostellut entisen presidentin Saddam Husseinin hirttämistä. Hirttäminen ja siitä kuvattu video ovat raivostuttaneet sunnimuslimeja Irakissa ja muualla. Egyptin presidentin Hosni Mubarakin mukaan hirttämisestä näytetyt kuvat olivat vastenmielisiä ja barbaarisia.

- Diktaattorin teloitus on sisäinen asia. Se koskee vain Irakin kansaa, ja me torjumme ja tuomitsemme kaikki viralliset ja epäviralliset lausunnot, joita jotkut hallitukset ovat antaneet, al-Maliki sanoi puheessaan.

Pääministeri suomi myös hirttämistä arvostelleita ihmisoikeusjärjestöjä. - Minun täytyy myös kysyä kansainväliseltä yhteisöltä ja ihmisoikeusryhmiltä, missä ne olivat Anfalin, Halabjan, joukkohautojen ja -teloitusten aikaan, al-Maliki sanoi viitaten ihmisoikeusrikoksiin, joista on syytetty Saddam Husseinia.

Irakissa on määrä hirttää huomenna Saddamin velipuoli Barzan Ibrahim al-Tikriti ja Awad Ahmed al-Bandar. Heidät todettiin syyllisiksi samassa oikeudenkäynnissä kuin Saddam 148 shiiasiviilin tappamiseen Dujailissa 1980-luvulla.

Pääministeri lupaa lujia otteita

Paääministeri lupaa myös ryhtyä lujiin toimiin maata terrorisoivia aseellisia ryhmiä vastaan.

Shiioja edustava al-Maliki arvioi armeijan päivän puheessaan, että Irakin asevoimat valmistautuu murskaamaan laittomat aseelliset ryhmittymät "kuuluivatpa ne mihin tahansa uskonnolliseen tai poliittiseen ryhmään".

Lausumasta saattoi päätellä, että al-Maliki on valmis taltuttamaan myös aseelliset shiiajoukot. Juuri tämä on ollut yksi Yhdysvaltojen samoin kuin Irakin sunnien päävaatimuksia Irakin hallitukselle.

Al-Maliki ei kertonut, koska operaatio aseellisia ryhmiä vastaan alkaisi. Pääministerin Dawa-puolueeseen kuuluva parlamentin jäsen Ali al-Adeeb sanoi operaation alkavan pian. Al-Adeebin mukaan pääministeri harkitsee edelleen Yhdysvaltojen esittämää ajatusta uusien amerikkalaisjoukkojen mahdollisesta lähettämisestä Irakiin.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat