Mainos

Irakin pääministeri hyökkäsi arvostelijoitaan vastaan

Pääministeri Nuri al-Malikin mielestä amerikkalaiset arvostelijat puhuvat Irakista kuin maa olisi heidän omaisuuttaan. Ranskan ulkoministerin mukaan Euroopan on otettava suurempi rooli Irakissa, koska maan hallitus ei toimi, eikä Yhdysvallat ymmärrä Irakin kriisin historiallista taustaa.

Irakin pääministeri Nuri al-Maliki on vastannut häntä kovasanaisesti arvostelleille amerikkalaispoliitikoille. Osansa sai myös Ranska, jonka al-Maliki katsoi niinikään yrittävän kammeta hänet vallasta.

Demokraattisenaattorit Carl Levin ja Hillary Clinton ovat kehottaneet al-Malikia väistymään ja irakilaisia poliitikkoja valitsemaan hänen tilalleen henkilön, joka olisi al-Malikia kykenevämpi aloittamaan Irakin kansallisen yhdistymisen.

- Hillary Clinton ja Carl Levin ovat demokraattisia ihmisiä, joten heidän tulisi kunnioittaa demokratiaa. Nyt he puhuvat Irakista kuin se olisi heidän omaisuuttaan, al-Maliki sivalsi Bagdadin keskustan vahvasti linnoitetulla Vihreällä vyöhykkeellä pitämässään lehdistötilaisuudessa.

- Clintonin ja Levinin tapaiset johtajat eivät ole poliittisen elämänsä aikana joutuneet kokemaan sellaista vastakkainasettelua, jollainen meillä on Irakissa. Vaikka he arvostelevat, heillä ei ole mitään käsitystä siitä, mitä kansallinen yhdentyminen tarkoittaa, pääministeri jatkoi.

Ranskan Kouchner sättii Yhdysvaltoja ja al-Malikia

Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner arvostelee kovin sanoin Irakin pääministeriä Nuri al-Malikia sekä Yhdysvaltoja Irakin kriisin hoidosta.

Newsweek-lehden haastattelussa Bagdadin-vierailulta palannut Kouchner vaatii pääministeri Nuri al-Malikin eroa koska Irakin hallitus ei toimi.

Kouchnerin mukaan Yhdysvallat ei ymmärrä Irakin kriisin historiallista taustaa. Ministeri kehottaakin Eurooppaa ottamaan aktiivisemman roolin Irakissa.

Newsweek-lehden haastattelema Al-Maliki vaati tänään Ranskan hallitukselta virallista anteeksipyyntöä Kouchnerin kommenttien takia. Ranskan ulkoministeriön edustaja yritti hillitä ulkoministerin puheista syntynyttä kohua sanomalla, että Kouchner vain välitti Bagdadin-matkallaan kuulemiaan näkökantoja.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.