Mainos

Irakin öljynmyyntioikeutta jatkettiin

YK:n turvallisuusneuvosto on jatkanut Irakin öljynvientilupaa, joka päättyi eilen. Irakin edellytetään ostavan öljytuloillaan lääkkeitä ja ruokaa.

Sopimus antaa Irakille luvan myydä öljyä kahden miljardin dollarin arvosta kuuden kuukauden aikana niin, että saadut tulot käytetään humanitäärisiin tarkoituksiin. 15-jäseninen turvallisuusneuvosto teki päätöksen asiasta yksimielisesti.

Sen sijaan mahdollista päätöstä lisätä öljyn vientiä turvallisuusneuvosto viivytti tammikuulle. YK:n pääsihteeri Kofi Annan on vaatinut öljykiintiön lisäämistä, sillä hänen mukaansa Irakiin tarvitaan kiireesti lisää ruokaa ja lääkkeitä.

Myös Ranska ja Venäjä olisivat valmiita lisäämään Irakin öljynvientiä; samoin Irak on vaatinut, että öljyn myyntisopimusta YK:n kanssa on muutettava, koska suuri osa öljytuloilla ostetuista elintarvikkeista ja lääkkeistä ei ollut tullut perille Irakiin. Turvallisuusneuvosto päättää mahdollisesta lisäyksestä vasta kuultuaan asiasta pääsihteeri Kofi Annanin raportin, jonka on määrä valmistua tammikuussa.

Irak on saanut myydä öljyä nykyisillä ehdoilla vuoden ajan. Öljyä ruoan ostamiseksi -ohjelman tarkoituksena on helpottaa YK:n pakotteiden aiheuttamaa pulaa Irakissa.

YK määräsi pakotteet, kun Irak hyökkäsi Kuwaitiin vuonna 1990.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.