Irakin öljyä myydään pimeästi

Amerikkalaiset arvioivat Irakin valtion menettävän vuodessa jopa 5 miljardia dollaria tuloja öljyn salakaupan myötä.

Irakin öljyntuotanto kärsii salakaupasta. Amerikkalaisarvion mukaan pimeällä öljykaupalla rahoitetaan muunmuassa Yhdysvaltain vastaista taistelua ja kaupassa on mukana ihmisiä kaikilla tasoilla: autonkuljettajista korkeisiin virkamiehiin.

Kaikki alkaa rekkakuskista. Kuski lahjoo öljynjalostamon johtajan antamaan väärät lähetyslistat bensa-asemalle Bagdadiin. Bensa päätyy kuitenkin myyntiin pimeästi, kaksinkertaiseen hintaan. Homma opittiin jo Saddam Husseinin aikaan Irakin pakotteiden kiertämiseksi. Nyt amerikkalaiset arvioivat että esimerkiksi 70 prosenttia yhden sunnialueella toimivan suurjalostamon tuotannosta ohjautuu salakauppaan. Toimintaa suojellaan korkeallakin tasolla.

-Monilla salakujettajilla on yhteys vastarintaan jolla puolestaan puolueisiin. Tämä raivostuttaa Yhdysvaltoja, jonka yksi sodan syy kuitenkin oli Irakin öljy, tuomari Rahdi al-Rahdi kertoo.

-Joka vaiheessa on ihmisiä varastamassa, varastamassa rahaa ja vetämässä välistä, sanoo tutkija Ken Pollack Brookings-instituutista.

Amerikkalaiset arvioivat Irakin valtion menettävän vuodessa jopa 5 miljardia dollaria tuloja. Kaiken huippu on että Irakin uudessa laissa on porsaanreikä, joka mahdollistaa pimeän bisneksen.

-Artikla 136 on käytännössä "vapaudut vankilasta" -kortti jota ministerit voivat käyttää virkamiehiinsä ja kyllä he käyttävätkin, toteaa päätarkastaja Stuart Bowen Irakin jälleenrakennushallinnosta

Vastikään amerikkalaiset ja irakilaiset ovat aloittaneet erityisoperaation nimeltään rehelliset kädet salakaupan kitkemiseksi. Siltä ei töitä puutu.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat