Mainos

Irakin oikeudenkäynnit alkamassa

Entisen diktaattorin aikaisen hallinnon edustajien oikeudenkäynnit alkavat ensi viikolla. Irakilaisministeri on vahvistanut ensimmäistä kertaa Saddamin olinpaikan.

Saddam Husseinin hallinnon edustajien oikeudenkäynnit alkavat ensi viikolla, kertoo Irakin väliaikainen pääministeri Ijad Allawi. Hän ei kuitenkaan sanonut, milloin Saddam itse joutuu oikeuden eteen.

Irakin kansallisneuvostolle puhunut Allawi ei myöskään maininnut oikeuteen joutuvien ihmisten nimiä. Ensimmäisten syytettyjen joukossa uskotaan olevan muun muassa Kemikaali-Alina tunnettu Ali Hassan al-Majid.

- Entisen hallinnon symbolien oikeudenkäynti alkaa ensi viikolla. He astuvat oikeuden eteen vuoron perään sen varmistamiseksi, että oikeus toteutuu Irakissa, Allawi sanoi.

Irakin ihmisoikeusministeri Bakhtiar Amin on puolestaan vahvistnut arvelut, joiden mukaan Saddam Husseinia pidetään Camp Cropperissa, Bagdadin lähellä sijaitsevassa amerikkalaistukikohdassa. Amin kertoo Saddamin olleen hyvissä voimissa, kun hän vieraili tämän luona syyskuussa. Kyseessä on ilmeisesti ensimmäinen kerta kun tieto Saddamin olinpaikasta on vahvistettu virallisesti.

Allawi kertoi kansallisneuvostolle myös, että Irakin pohjoisosan kurdialueelta on löytynyt joukkohauta, jossa uskotaan olevan noin 500 ruumista. Joukkohaudoista kerättyjen todisteiden uskotaan olevan keskeisessä roolissa tulevissa oikeudenkäynneissä Saddamin hallintoa vastaan.

Liki 80 puolueelta ehdokaslista vaaleihin

Vaaliviranomaisten mukaan yhteensä 79 puoluetta ja liittoumaa on jättänyt ehdokaslistansa ensi kuun vaaleja varten. Puolueilla on huomiseen asti aikaa jättää ehdokaslistansa.

Joukossa on myös maan huomattavin sunniryhmittymä Irakin islamilainen puolue, joka oli uhannut boikotoida vaaleja. Puolue kertoi kuitenkin, ettei se ole vielä lopullisesti päättänyt osallistumisestaan.

Sunnimuslimit ovat kapinoineet amerikkalaisten tukemaa Irakin hallintoa vastaan useissa kaupungeissa. Bagdadissa vierailleen Yhdysvaltain asevoimien komentajan Richard Myersin mukaan Fallujassa on yhä kapinallispesäkkeitä, jotka estävät asukkaita palaamasta koteihinsa. Myers sanoi samalla, että vaalit on pidettävä ajallaan, koska niiden siirtäminen olisi voitto kapinallisille.

Bagdadissa niin sanotulle vihreälle vyöhykkeelle johtavalla tarkastuspisteellä räjähti jälleen tänään aamulla autopommi. Itsemurhaisku haavoitti kahtatoista siviiliä vain päivää sen jälkeen, kun toinen pommi tappoi yhdeksän ihmistä tarkastuspisteellä.

Mosulin kaupungista on puolestaan löydetty kahden päivän aikana 14 miehen ruumiit. Kaikki oli surmattu ampumalla yksi laukaus päähän, kertovat paikalla olevat toimittajat.

Allawi varoittaa kansallisneuvostoa siitä, etteivät tammikuiset vaalit onnistuessaankaan välttämättä lopeta sunnien kapinaa.

- Meidän ei pidä odottaa, että tämä loppuu 30. tammikuuta. Meillä on edessä taistelu hyvän ja pahan välillä, hän huomautti.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.