Mainos

Irakin levottomuuksissa kuollut yli sata

Shiiojen ja sunnien kiristyneet välit ovat lietsoneet väkivaltaisuuksia.

Irakin levottomuuksissa on kuollut runsaan vuorokauden aikana jo 127 ihmistä, viranomaiset kertovat. Surmansa saaneista suurin osa on ilmeisesti ammuttu sunnimoskeijoissa.

Hyökkäyksiä on tehty eri puolilla maata, kun shiiat ovat lähteneet kostamaan Samarran iskua. Samarran shiiapyhäkön kultainen kupoli romahti eilen pommi-iskussa.

Irakin presidentti Jalal Talabani on kutsunut maan poliittisen johdon keskustelemaan siitä, miten jännitys etnisten ryhmien välillä saataisiin pienenemään. Irakin suurin sunnimuslimien puolue boikotoi kokousta ja ilmoitti vetäytyvänsä myös hallitusneuvotteluista.

Sunnijohtajat syyttävät shiiaenemmistöistä hallitusta moskeijoidensa suojelemisen laiminlyömisestä. Heidän mukaansa jotkut shiiojen uskonnollisista johtajista ovat myös yllyttäneet ihmisiä mielenosoituksiin.

Irakin hälytysvalmius on nostettu korkeimmilleen. Poliiseilta ja sotilailta on peruttu kaikki vapaapäivät ja ulkonaliikkumiskieltoa on jatkettu.

Irakin poliisi ilmoitti, että kolme Samarrasta raportoinutta irakilaistoimittajaa on tapettu. He olivat al-Arabiya-televisioaseman palveluksessa.

(MTV3-AFP-STT)

(Seitsemän uutiset 23.02.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.