Mainos

Irakin lentokieltokiista jatkuu

Yhdysvaltain ja Irakin välinen kiista Pohjois- ja Etelä-Irakin lentokieltoalueista jatkuu. Yhdysvallat peruutti huonon sään vuoksi valvontalentonsa pohjoisella lentokieltovyöhykkeellä, mutta aikoo jatkaa lentoja heti ilmojen parannuttua. Etelässä ei esiintynyt vaikeuksia, sanoi Yhdysvaltain puolustusministeriö.

Irakin varapresidentti Taha Jassin Ramadan vakuuttaa, että Irak aikoo lähettää lentokoneitaan lentokieltovyöhykkeille ja tulittaa valvontakoneita. Yhdysvallat totesi, että tässä tapauksessa amerikkalaiskoneet vastaavat tuleen kuten maanantaina. Ramadan sanoi tiistaina edelleen, että Irak ampui maanantaina alas amerikkalaiskoneen, vaikka koneen hylkyä ei ole vielä löytynyt. Yhdysvaltain puolustusministeriö piti kuitenkin kiinni tiedotteestaan, jonka mukaan maanantain välikohtauksessa ei pudotettu yhtään amerikkalaiskonetta ja että kaikki koneet palasivat hyväkuntoisina tukikohtiinsa. Irakin päinvastaiset tiedot ovat perättömiä ja propagandaa, ministeriö sanoi.

Yhdysvaltain mukaan Irakin ilmatorjunta tulitti maanantaina partiolennolla ollutta amerikkalaiskonetta Mosulin lähellä ja amerikkalaiskone vastasi tuleen. Irakilaistietojen mukaan välikohtauksessa sai surmansa viisi sotilasta ja haavoittui seitsemän. Persianlahden sodan liittolaiset julistivat vuonna 1991 osan Pohjois- ja Etelä-Irakin ilmatilasta lentokieltoalueeksi estääkseen Pohjois-Irakin kurdivähemmistön ja Etelä-Irakin shiamuslimivähemmistön suojelemiseksi. Lentokielto ei perustu YK:n päätökseen eikä Irak hyväksy sitä. YK:n turvallisuusneuvosto on yrittänyt löytää ratkaisua Irakin kiistaan. Neuvosto kokoontui tiistaina ensimmäisen kerran joulupyhien jälkeen, mutta Irak ei ollut asialistalla.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.