Mainos

Irakin kulttuuriaarteita viety

Tuhansia vuosia vanhoja esineitä on ryövätty Irakin kansallismuseosta.

Irakin kansallismuseon arvokokoelma on ryövätty, museon henkilökunta kertoo. Museon apulaisjohtajan Nabhal Aminin mukaan ryöstäjät ovat vieneet mennessään tai turmelleet suuren osan 170 000 esineen kokoelmasta, jonka arvo lasketaan miljardeissa dollareissa.

Hän syytti tuhosta Yhdysvaltain johtamaa liittoumaa, joka ei ollut järjestänyt museon vartiointia. Itkevä museonjohtaja näytti Reutersin kirjeenvaihtajalle rikottuja lasivitriinejä ja keramiikkaesineitä.

Irakin kansallismuseon kokoelmat käsittävät tuhansia vuosia vanhoja esineitä Mesopotamian sivilisaation alkuajoilta. Osa esineistöstä oli siirretty turvaan sodan jaloista.

Kulttuuriaarteita päätyi ryöstäjien käsiin myös pohjoisessa Mosulissa, missä tuhon kohteeksi joutui yliopiston kirjaston arvokas käsikirjoituskokoelma. Brittiläisen Guardian-lehden verkkoversion mukaan muslimien minareeteista lukemat vetoomuksetkaan eivät pysäyttäneet ryöstelijöitä.

Unesco pyytää liittoumalta apua

Unesco pyytää Yhdysvaltain johtamaa liittoumaa suojelemaan Irakin kulttuuri- ja taideaarteita.

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon pääjohtaja Koichiro Matsura on pyytänyt brittejä ja amerikkalaisia turvaamaan Irakin kulttuurihistoriallisesti merkittävät kohteet kuten arkeologiset museot.

Matsura mukaan maailman arvokkaimpiin kuuluva kulttuurihistoriallinen perintö on suojattava välittömästi.

Unesco on myös kehottanut Irakin rajanaapureita estämään irakilaisten kulttuuriaarteiden salakuljettamisen maasta ulos.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.