Mainos

Irakin kulttuuriaarteiden pelätään kadonneen

Irakin kansallismuseosta Bagdadista ryöstetyt korvaamattoman arvokkaat kulttuuriaarteet saattavat olla lopullisesti kadonneet. Aarteet varastettiin USA:n joukkojen seuratessa tapahtumaa sivusta.

Asiantuntijaryhmän mukaan Yhdysvaltojen viranomaiset eivät onnistuneet huolehtimaan kulttuuriaarteiden turvaamisesta, kun liittouman joukot valtasivat Bagdadin.

Irakin kansallismuseon henkilökunta kertoi lauantaina, että museon mittaamattoman arvokkaat kokoelmat on ryövätty.

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco ja yhdysvaltalaiset arkeologijärjestöt kertovat jakaneensa amerikkalaisviranomaisille tietoa Irakin kulttuuriperinnöstä ja arkeologisista kohteista jo kuukausia ennen sotaa.

-Me varoitimme heitä varkauksista heti alussa. Minulle vakuutettiin, että aarteet olisivat turvassa, Yhdysvaltain hallituksen juttusilla käynyt Chicagon yliopiston professori McGuire Gibson sanoi.

Gibson vertaa Bagdadin museota Kairon museoon. -Tämä on kuin amerikkalaissotilaat seisoisivat Kairon museon ulkopuolella katsoen, kun ihmiset raahaavat ulos aarteita kuningas Tutin hautakammiosta tai kantavat pois muumioita, Gibson sanoi.

Irakin kansallismuseon arvokkaimpiin aarteisiin kuuluvat esineet, jotka ovat peräisin varhaisimpiin sivilisaatioihin kuuluneen muinaisen Mesopotamian ajoilta.

Unescon apulaisjohtaja Mounir Bouchenaki kertoi eilen, että johtavat arkeologit kokoontuvat torstaina Pariisiin miettimään keinoja Irakin kulttuuriperinnön turvaamiseksi.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.