Mainos

Irakin kriisi ratkaistu

YK:n pääsihteeri Kofi Annan on päässyt Bagdadissa sopimukseen asetarkastuskiistassa. YK:n edustaja Fred Eckhard vahvisti illalla tiedot sopimukseen pääsystä. Sopimusteksti on määrä allekirjoittaa Bagdadissa huomenna. Pääsihteeri Annan esittelee sopimustekstin YK:n turvallisuusneuvostolle tiistaina New Yorkissa.

Pääsihteeri Annanilla oli illalla tapaaminen Irakin varapääministerin Tareq Azizin kanssa. Tapaamisessa viimeisteltiin diplomaattilähteiden mukaan yhteisymmärrystä, johon Annan oli aiemmin sunnuntaina päässyt Irakin presidentin Saddam Husseinin kanssa.

Yhdysvaltain edustajat suhtautuivat epäilevästi ensi tietoihin Bagdadissa saavutetusta sovusta. Virallisia kannanottoja oli kuitenkin odotettavissa vasta kun Bagdadin neuvottelujen tuloksesta on varmoja tietoja.

Ulkoministeri Madeleine Albright sanoi, että Yhdysvallat ajaisi omia kansallisia etujaan, mikäli se ei ole tyytyväinen Bagdadin neuvottelutulokseen. Amerikkalaisille ei Albrightin mukaan kelpaa muu kuin se, että YK:n asetarkastajat pääsevät rajoituksitta kaikkiin irakilaisiin kohteisiin.

Presidentti Bill Clinton keskusteli sunnuntaina puhelimitse asetarkastuskriisistä Britannian pääministerin Tony Blairin kanssa. Kumpikin oli yhtä mieltä siitä, että maat eivät tingi perusperiaatteistaan kriisissä, kertoi Britannian hallituksen edustaja. Irakin on taattava YK:n tarkastajille täydellinen ja esteetön pääsy kaikille ns. presidentinalueille, edustaja sanoi. Yhdysvallat, jota Britannia tukee, on uhannut Irakia ilmaiskuilla, mikäli Irak ei suostu YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmien mukaisesti tarkastuksiin kaikissa irakilaiskohteissa.

Yhdysvaltojen kovista lausumista huolimatta olisi tarkkailijoiden mielestä vaikea kuvitella, että Yhdysvallat pommittaa Irakia, mikäli muut YK:n turvallisuusneuvon jäsenmaat hyväksyvät Kofi Annanin aikaansaaman sopimuksen.
(STT-Reuters-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.