Mainos

Irakin kiista kärjistyy

YK:n asetarkastajat poistuivat tänään yllättäen Irakista Bahrainiin, eikä Irakissa ole enää ulkomaalaisia YK:n edustajia, ilmoitti järjestö. Presidentti Bill Clinton neuvottelee tänään kiristyneestä tilanteesta turvallisuusneuvonantajiensa kanssa, ja ilmaisku Irakiin voi olla vain tuntien kysymys, kertoi tv-kanava CNN tänään. Sekä Yhdysvallat että Britannia on painottanut, ettei Irakia tällä kertaa aiota varoittaa, mikäli aseellisiin iskuihin päädytään.

-YK:n kansainvälinen henkilökunta on nyt poistunut Irakista, totesi YK:n asetarkastusryhmän edustaja Caroline Cross. Maasta poistuneiden asetarkastajien lisäksi 40 maailmanjärjestön humanitaarisen avun henkilökuntaan kuuluvaa matkusti keskiviikkona Irakista Jordaniin.

Asetarkastajat poistuivat Irakista sen jälkeen, kun YK:n asetarkastusryhmän johtajan Richard Butlerin Irakia arvostelevan raportin sisältö julkaistiin. Raportin mukaan Irak ei ole lupauksistaan huolimatta suostunut yhteistyöhön asetarkastajien kanssa. Butlerin mukaan kiellettyjen aseohjelmien selvittäminen ei ole edistynyt irakilaisten niskuroinnin takia.

Raportti "vihamielinen"

Irakin mukaan "pahantahtoisella" selvityksellä on vain tarkoitus pohjustaa länsimaiden aseellisia iskuja Irakiin. -Tämä pahantahtoinen raportti laadittiin, jotta Yhdysvaltain ja Britannian sotilaalliselle hyökkäykselle Irakia vastaan saataisiin oikeutus, sanoi Irakin varapääministeri Tareq Aziz lausunnossaan. Butler luovutti raporttinsa YK:n pääsihteerille Kofi Annanille tiistaina. YK:n turvallisuusneuvoston oli määrä ottaa raportti käsiteltäväkseen tänään. Raportin mukaan YK-tarkastajilta on estetty pääsy useisiin kohteisiin, eikä pyydettyjä asiakirjoja ole luovutettu.

Irak kieltäytyi aiemmin syksyllä tarkastusten jatkamisesta, mutta suostui niihin lopulta marraskuun puolivälissä Yhdysvaltain ja Britannian uhattua Irakia ilmaiskuilla. Sekä Yhdysvaltain että Britannian johtajat varoittivat tuolloin, että tarkastusten estäminen jatkossa saattaa johtaa Irakin vastaisiin iskuihin ilman uusia varoituksia tai neuvotteluja.

Toimia pohditaan

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton kutsui keskiviikkona koolle turvallisuusneuvonantajansa, joiden kanssa hän keskustelee kiristyneestä tilanteesta, uutisoi tv-kanava CNN tänään.

CNN:n mukaan ilmaisku Irakiin voi olla vain tuntien kysymys. Jo aiemmin Clintonin edustajat olivat sanoneet, että tiedot irakilaisten yhteistyöhaluttomuudesta ovat "hyvin vakava asia". Presidentti on sanonut, että mikäli Irak ei suostu yhteistyöhön, olemme valmiit toimimaan, totesi nimettömänä pysytellyt edustaja. Myös Britannian ulkoministeri Robin Cook kuvasi tilannetta vakavaksi ja totesi olevan ilmiselvää, ettei Irak ole pitänyt lupauksiaan. Cookin mukaan Irakin presidentin Saddam Husseinin ei tällä kertaa ole syytä odottaa, että häntä varoitettaisiin mahdollisista ilmaiskuista.

Pääministeri Tony Blairin edustaja totesi kuitenkin, ettei ilmaiskuja voida järjestää "sormia näpäyttämällä". Aseellista hyökkäystä pohdittaessa on myös otettava huomioon muslimien paastokuukauden eli ramadanin alkaminen kuluvan viikon lopussa, hän totesi.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.