Irakin kansallismuseon tauluja takavarikoitu

Jordanian tullivirkailijoita on kehotettu etsimään varastettuja esineitä Irakista tulijoilta. He ovatkin takavarikoineet 42 Irakin kansallismuseosta varastettua taulua.

Jordanian ja Irakin rajaa.

Jordanian tullivirkailijat ovat takavarikoineet 42 Irakin kansallismuseosta varastettua taulua, kertoo arabiankielinen Al Dustour -lehti.

Viranomaiset olivat kertoneet lehdelle, että tullivirkailijoita on kehotettu etsimään Irakista tulijoilta varastettuja esineitä, jotka voivat olla peräisin Irakin kansallismuseosta, kansalliskirjastosta tai mistä muualta tahansa.

Al Karaman rajanylityspaikan virkailija vahvisti uutistoimisto AFP:lle, että yli 40 maalausta on takavarikoitu Irakista Jordaniaan viime päivinä tulleilta toimittajilta.

Unescon hätäkokous järkyttyi museoiden ryöstöistä

Irakin museoiden ja kansallisarkistojen aarteiden tuho on seurausta Yhdysvaltojen laiminlyönneistä. Jos Irakin kulttuuriperinnön kansainvälisten asiantuntijoiden saamat epäviralliset tiedot pitävät paikkansa, on pelkästään Bagdadissa ijaitsevasta Irakin kansallismuseosta anastettu satoja tuhansia nuolenpäätauluja, arvioi Helsingin yliopiston assyriologian professori Simo Parpola.

Parpola palasi eilen Pariisista, jossa Irakin aarteiden tuhoista keskusteltiin järkyttyneeseen sävyyn YK:n kasvatus- tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon asiantuntijakokouksessa.

- Tämä on todella kammottava tapahtuma, josta ei sanoja tahdo löytyä. Kaikki informaatio, jota näille savitauluille on kirjoitettu, oli ainutlaatuista ja tuhansia vuosia vanhaa, Parpola suree.

Irakin kulttuuriperinnön kansainvälisten asiantuntijoiden mielestä Yhdysvallat ei ole noudattanut Haagin konventiota, joka määrää miehittäjän säilyttämään sodan aikana kulttuurikohteet.

Unescon hätäkokous esitti useita suosituksia: Irakissa paikalla olevat voimat pitää saada heti suojaamaan kaikkia museoita, kirjastoja, arkistoja ja muistomerkkejä. Lisäksi muun muassa antiikki- ja taide-esineiden maastavienti olisi heti estettävä ja kaupankäynti niillä kiellettävä.

Parpola on alallaan kansainvälisesti hyvin tunnettu tutkija. Hän on työryhmineen tutkinut vuodesta 1980 lähtien Niinivestä löydettyjä Assyrian valtionarkistoja 700-600-luvulta ennen Kristuksen syntymää. Näissä arkistoissa oli muun muassa kuningas Sargonin kirjeenvaihtoa.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat