Mainos

Irakin joukkotuhoaseista vaaditaan todisteita

Todisteita Irakin joukkotuhoaseista vaaditaan entistä kovaäänisemmin Yhdysvalloissa ja Britanniassa.

Irakin sota on sodittu mutta sanasota löytymättömistä joukkotuhoaseista näyttää jatkuvan viikkoja. YK:n asetarkastajien johtaja Hans Blix esiintyy turvallisuusneuvostossa huomenna, jossa hän kertoo oman näkemyksensä Irakin aseista. YK:n pääsihteeri on edelleen odottavalla kannalla.

-Ymmärtääkseni uusi joukko on menossa jatkamaan aseiden etsintää. Jos he eivät löydä jotain selkeää, kysymyksiä on riittämiin, arvioi pääsihteeri Kofi Annan.

Joukkotuhoaseita ei ole löytynyt vaikka ne olivat Yhdysvaltain ja Britannian mukaan pääsyy sodan aloittamiseen. Tosin Yhdysvalloissa on sittemmin annettu ymmärtää, että joukkotuhoaseet eivät olleetkaan pätevin, vaan lähinnä kätevin syy sodan aloittamiseen. Yhdysvalloissa senaatti on aloittanut omat tutkimuksensa siitä, johdettiinko poliitikkoja harhaan.

Washingtonissa eilen julkistetun maailmanlaajuisen tutkimuksen mukaan maailman mielipide Yhdysvalloista ja presidentti Bushista on laskenut entisestään. Joukkotuhoaseiden etsimisestä kehkeytynyt näytelmä tuskin kohentaa mielipiteitä.

Blairin sotapäätös tutkitaan Britanniassa

Myös Britannian parlamentissa aloitetaan tutkimukset asiasta. Parlamentin alahuoneen ulkomaankomitea on päättänyt selvittää, miksi Britannian hallitus halusi maan liittyvän mukaan Irakin sotaan. Komitea epäilee, että Irakin joukkotuhoaseita koskevia tiedusteluraportteja muunneltiin sotatoimien oikeuttamiseksi.

Useat brittioparlamentaarikot haluavat, että tiedusteluraporttien sisältö tutkitaan puolueettomasti. Epäilijöiden mukaan pääministeri Tony Blair on liioitellut Irakin joukkotuhoaseita koskevissa kannanotoissaan. Blair on kiistänyt jyrkästi syytökset.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 04.06.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.