Mainos

Irakin johto etsii Saddamin teloituksen kuvaajaa

Irakin sunnimuslimit raivostuivat tiedosta, että Saddamin saattoi teloittaa shiialainen al-Sadrin kannattaja.

Irakin hallitus on aloittanut tutkimuksen selvittääkseen, kuka kuvasi ja antoi julkisuuteen videon Saddam Husseinin hirttämisestä.

Maailmalle laajalti levinneellä videolla näytetään, kuinka Saddamin teloittajat pilkkaavat Irakin entistä diktaattoria ja messuavat tämän vihollisen, radikaalin shiiajohtajan Moqtada al-Sadrin nimeä.

Irakin sunnimuslimit raivostuivat tiedosta, että Saddamin saattoi teloittaa shiialainen al-Sadrin kannattaja. Sunnien mielenosoituksia on puhjennut ympäri Irakia.

Muslimimaailmaa kuohutti myös Saddamin teloittaminen muslimien Eid al-Adha -juhlan ensimmäisen päivän aamuna. Viranomaisten mukaan teloitus tapahtui lauantaina ennen auringonnousua, ja siten myös ennen juhlan alkua.

Sadat aseistautuneet sunnimuslimit osoittivat mieltään Saddamin kotikaupungissa Tikritissä, missä Irakin entisen johtajan sureminen jatkui kolmatta päivää.

- Vaikka tekisimme kaiken meille mahdollisen, emme voi korvata Saddam Husseinille sitä mitä hän teki meidän hyväksemme, Yahiya al-Attawi sanoi.

Vartija herjasi Saddamia?

Teloituksessa paikalla ollut Sami al-Askari, pääministerin neuvonantaja, sanoi, että Moqtada al-Sadrin nimeä oli toistanut yksi naamioituneista vartijoista.

- Yllätyimme kaikki. Se oli kammottava teko, al-Askari kertoi Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle.

Irakin presidentti Jalal Talabani sanoi tänään, ettei hänen suostumustaan teloitukseen tarvittu ja ettei hän edes tiennyt, koska se tapahtuisi. Talabani on kurdi.

Teloitusmääräyksen allekirjoitti shiialainen pääministeri Nur al-Maliki vain muutama tunti ennen Saddamin hirttämistä lauantaina 30. joulukuuta kello 5 Suomen aikaa.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.