Mainos

Irakin jälleenrakennusta pohditaan Madridissa

Tänään alkaneessa 70 maan Irak-kokouksessa pohditaan Irakin jälleenrakentamisen rahoitusta. Iran on ilmoittanut halustaan tukea naapurimaataan.

Madridissa on alkanut 70 maan kaksipäiväinen kokous, jossa käsitellään sodan repimän Irakin jälleenrakentamisen rahoittamista. Maailmanpankki ja YK arvioivat jälleenrakentamisen nielevän noin 56 miljardia dollaria.

Irakin sotaa vastustaneet maat ovat ilmaisseet haluttomuutensa osallistua uusiin kustannuksiin. Yhdysvallat jääkin todennäköisesti suurimman maksajan asemaan, kun muun muassa Ranska ja Saksa haluavat vetäytyä taka-alalle.

Tukihaluja saattaa löytyä kuitenkin muualtakin kuin Euroopasta, sillä Iran on ilmoittanut halustaan tukea naapurimaansa jälleenrakentamista. Ulkoministeri Kamal Kharrazin mukaan Iran on jo aloittanut avun lähettämisen naapurimaahansa.

- Iranilaiset yritykset toimivat jo Irakissa, hän totesi, mutta ei tarkentanut, miten suuria summia maa aikoo tarkoitukseen käyttää.

Iran kävi Irakin kanssa kahdeksanvuotisen sodan 1980-luvulla, ja maan suhteet Iranin syrjäytettyyn presidenttiin Saddam Husseiniin olivat kireät.

Powell toppuutteli odotuksia

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powellin kertoi aikaisemmin, ettei Madridissa alkavalle Irakin jälleenrakennuskokoukselle kannata asettaa liian suuria vaatimuksia.

Hän arveli, ettei Irakin jälleenrakennukseen tarvittavia varoja saada kootuksi tapaamisessa.

- Aina on puutetta varoista. Ei meidän silti ole pakko saada kokoon 55 miljardia. Se on lähinnä päämäärä, johon meidän on pyrittävä, ja sen saavuttaminen voi viedä aikaa, Powell sanoi lähtiessään Egyptistä Madridiin.

(MTV3-STT-Reuters)

(Huomenta Suomi 23.10.2003)

(Seitsemän uutiset 23.10.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.