Irakin jälleenrakennus ei ole saanut suomalaisia liikkeelle

Suomalaiset ovat odottavalla kannalla Irakin jälleenrakennuksessa, jota Yhdysvallat vaikuttaa avaavan jo nopeasti amerikkalaisyrityksille

.

Suomen ulkoministeriön mukaan olisi suotavaa, että suuri osa Irakin sodan jälkien korjaamisesta tehtäisiin YK:n koordinoimana, kuten Bosniassa, Kosovossa ja Afganistanissa. Jos näin käy, olisi myös suomalaisilla yrityksillä paremmat mahdolliset päästä mukaan tarjouskilpailuihin, sanoo yksikönjohtaja Kari Veijalainen Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän toimistosta.

Tässä vaiheessa kartoitetaan ensisijaisesti, miten humanitaarista apua saadaan perille. Turvallisuusneuvoston viime viikonlopun tapaamisessa keskusteltiin Ruokaa öljystä -kampanjan tiivistämisestä. Päätöksiä pitäisi saada aikaan lähipäivinä.

- Suunnitelmia jälleenrakentamiseen liittyen valmistellaan kuitenkin pikku hiljaa, sanoo Veijalainen.

Ei vielä kyselyjä

Suomalaisyritysten kansainvälistymistä konsultoiva Finnpro ei ole myöskään saanut kyselyitä suomalaisilta yrityksiltä, miten ne pääsisivät mukaan Irakin ylösrakentamiseen.

- Liian aikaista sanoa sodan tässä vaiheessa, emmekä tiedä kestääkö sota viikkoja vai vuosia, sanoo asiakassuhdepäällikkö Esko Aaltio.

Aaltion mukaan hankkeiden osalta on todella paljon auki. Yhdysvallat on ryhtynyt omaan jälleenrakennustyöhön, EU-maat suhtautuvat nihkeästi amerikkalaisten jälkien siivoamiseen ja YK:n rooli on vielä epäselvä.

Mukaan soppaan lienee tulossa lisäksi ulkomailla olevat Irakin eri oppositioryhmät. Yleensä paikalliset tahot ovat hallinnoineet jälleenrakennushankkeita, vaikka ulkopuolisilla rahoittajilla on ollut siinä merkittävä osuus.

Aaltio mainitsee, että usein maassa on pitänyt olla jo valmiina paikallinen partneri.

- Eivätkä suomalaiset ole vuosiin Irakissa juuri bisnestä tehneet.

Suomalaisilla yrityksillä on Aaltion mielestä mahdollisuuksia toimia jälleenrakennushankkeissa mm. energiahuollon, tele-alan ja ympäristötekniikan osaajina.

USA liikkeellä

Yhdysvaltain hallitus on solminut jo kolmen amerikkalaisen yrityksen kanssa Irakin jälleenrakennustöistä. Maan hallitus ilmoitti eilen 4,8 miljoonan dollarin sopimuksesta Seattlessa ja Washingtonissa toimivan Stevedoring Services of American (SSA) -yrityksen kanssa Umm Qasrin syväsataman hallinnon ja logistiikan hoitamisesta. Se vastaa humanitaarisen avun tuottamisesta satamaan ja sen jakelusta eri puolille Irakia.

Toinen sopimus koskee houstonilaista Kellog, Brown and Root -yritystä, joka saa toistaiseksi hoitaakseen öljylähteiden tulipalojen sammutustyöt ja tuotantovälineiden korjaustyöt. Kolmas sopimus, reilun 7 miljoonana dollarin arvoinen, on annettu washingtonilaiselle International Resources Groupille. Sen tehtävänä on auttaa vesihuollon tehtävissä.

Asia ei ole uusi, sillä Yhdysvaltain hallitus ilmoitti jo tammikuun lopulla tarjouspyyntökilpailusta, johon sisältyy kaikkiaan kahdeksan jälleenrakennushanketta. Niitten arvo on yhteensä 900 miljoonaa dollaria.

Muun muassa brittiläiset yritykset ovat jo valittaneet, että Yhdysvaltain tekemät tarjouspyynnöt ovat kohdistuneet vain sen omalle liike-elämälle ja niitä on muutenkin pidetty salassa. Briteille on kuitenkin myötäsukaisesti Yhdysvaltain hallituksen piiristä ilmoitettu, että he voivat osallistua jälleenrakennushankkeisiin aliurakoitsijoina.

Saksakin voisi korjata sodan jälkiä

Saksan liittopresidentti Johannes Rau kehotti tänään saksalaisia jälleenrakennustyöhön Irakissa sodan jälkeen ja unohtamaan erimielisyydet Yhdysvaltojen kanssa sodan oikeutuksesta. Rau pyysi televisiopuheessaan saksalaisilta sovinnollisuutta.

Mielipidetiedusteluiden mukaan 80 prosenttia saksalaisista vastustaa Yhdysvaltain aloittamaa sotaa Irakissa. Liittopresidentti Rau muistutti, että Saksassa asuu paljon amerikkalaisia, jotka viipyvät maassa vuosia. Samoin olisi aiheellista lisätä ymmärrystä muslimeja ja islaminuskoa kohtaan, jotta nykyinen jännittynyt tilanne maailmassa lientyisi.

(MTV3-STT-TT-Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat