Mainos

Irakin jälleenrakennuksesta tarjouskilpailu USA:ssa

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon on tehnyt esisopimukset viiden amerikkalaisyrityksen kanssa mahdollisen sodan jälkeisen Irakin jälleenrakentamisesta. Yksi projekteja kärkkyvistä yrityksistä on texasilainen Halliburton, joka maksaa edelleen kultaista kädenpuristusta entiselle johtajalleen, nykyiselle varapresidentti Dick Cheneylle.

Dick Cheney luokitellaan Bushin hallinnon haukkoihin, joiden mielestä Saddam uskoo vain sotilaallista uhkaa.
Varapresidenttinä Cheney on laatimassa paitsi sotasuunnitelmia, myös suunnitelmia sodan jälkeisen Irakin rakentamisesta. Ne ovat pitkällä, puolustusministeriö Pentagon on jo tehnyt esisopimuksia.

Öljytulot on määrä kanavoida pääosin irakilaisille itselleen, mutta jo öljykenttien suojelemisessa riittää tulonlähteitä suuryrityksille.

Kuwaitissa öljykentät paloivat seitsemän kuukautta, Irakin mahdollisesti vielä suurempaan sammutusurakkaan Pentagon haluaa texasilaisen Halliburtonin. Cheney oli Halliburtonin johtaja ennen tuloaan Valkoiseen taloon.

Halliburton on yksi maailman suurimmista energiateollisuuden rakentajista, joten se olisi joka tapauksessa mukana tarjouskilpailussa.

Kritiikkiä herättää kuitenkin se, että yhtiö maksaa edelleen palkkioita Cheneylle. Hän sai lähtiessään kultaisen kädenpuristuksen, jota maksetaan viisi vuotta - lehtitietojen mukaan vuosittaiset korvaukset nousevat miljoonaan dollariin.

Halliburton on muutenkin hyötynyt Cheneyn virkaanastumisen jälkeen kasvaneesta puolustusbudjetista. Yksi sen tytäryhtiöistä teki hiljan sopimuksen amerikkalaisten tukikohtien ylläpidosta, jopa terroristeille tarkoitetut vankisellit Quantanamossa ovat halliburtonilaisten rakentamia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.