Mainos

Irakin ja USA:n välillä taas eripura

Irak on jo toisena perättäisenä päivänä estänyt YK:n asetarkastusryhmän työskentelyn, kertoi ryhmän johtaja Scott Ritter aamulla.

Ritterin johtama asetarkastusryhmä odotti sekä tiistai- että keskiviikkoaamuna YK:n Bagdadin päämajan ulkopuolella irakilaista saattojoukkoa, joka ei kuitenkaan saapunut paikalle. Ryhmä ei näin ole voinut jatkaa työtään YK:n kehotuksesta huolimatta. Irak ilmoitti maanantaina, ettei asetarkastusryhmän työskentelyä sallita, koska ryhmässä on liikaa yhdysvaltalaisia jäseniä. YK:n Bagdadin päämajan mukaan muut asetarkastusryhmät ovat voineet jatkaa työtään Irakissa keskeytyksettä.

Irak vaatii asetarkastusryhmän kokoonpanon muuttamista niin, että "YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenet ovat edustettuina tasapuolisesti". Irakin mukaan amerikkalaiset ja britit ovat ryhmässä yliedustettuina. Aiemmin Irak on ilmoittanut, että Persianlahden sodan aikana Yhdysvaltain merijalkaväen kapteenina toiminutta Ritteriä epäillään vakoilusta.

YK:n päätarkastaja Richard Butler saapuu myöhemmin tammikuussa Bagdadiin keskustelemaan YK:n ja Irakin välisestä eripurasta.

Asetarkastajien lukumäärä vaihtelee

Irakin esittäessä syytöksensä maanantaina Butler ilmoitti YK:n turvallisuusneuvostolle, että kiistellyssä ryhmässä on yhteensä 44 tarkastajaa 17 maasta. Tiistaina Butler muutti lukuja ja sanoi, että tarkastajia on 31 yhteensä 12 maasta. Irakin YK-lähettilään Nizar Hamdoonin mukaan Butler vääristelee ryhmän kansallisuusjakoa lukemalla ryhmään kuuluvaksi myös muuta YK:n henkilökuntaa, mm. autonkuljettajat.
-Tällainen laskutapa ei kerro sitä, mikä asetarkastusryhmän todellinen kansallisuusjakauma on, ilmoitti Hamdoon turvallisuusneuvostolle osoittamassaan kirjeessä. Butler vastasi Hamdoonin väitteisiin turvallisuusneuvoston jäsenille suljettujen ovien takana.

Venäjä vastustaa voimankäyttöä Irakia vastaan

Venäjä vastustaa jyrkästi kaikenlaista voimankäyttöä Irakia vastaan YK:n kanssa puhjenneen uuden kiistan ratkaisemiseksi. Venäjä vaatii kuitenkin myös Irakia suostumaan täyteen yhteistyöhön YK:n asetarkastajien kanssa.

Venäjän ulkoministeri Jevgeni Primakov ilmoitti maansa kannan keskustellessaan tiistaina puhelimessa Yhdysvaltain ulkoministerin Madeleine Albrightin kanssa. Ulkoministeri Primakov on Lähi-idän asioiden tuntija, ja hän auttoi välittäjänä ratkaisemaan samanlaisen kiistan marraskuussa.

Britannia: Saddam vakava uhka

Irakin presidentti Saddam Hussein aikoo Britannian puolustusministerin George Robertsonin mukaan kasvattaa maansa joukkotuhoasevarastoja ja on vakava uhka kansainväliselle turvallisuudelle. Robertson puhui keskiviikkona maansa parlamentin puolustusvaliokunnassa.

Estämällä jälleen YK:n asetarkastajien työn Saddam uhkaa kansainvälistä oikeutta ja toimii jälleen kuilun partaalla.
- Hän on vakava uhka naapureilleen, omalle kansalleen ja kansainväliselle turvallisuudelle, Robertson totesi.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.