Mainos

Irakin ilmoitukseen suhtaudutaan epäillen

Yhdysvallat ja Britannia suhtautuvat epäillen Irakin ilmoitukseen sallia asetarkastukset alueellaan. Suomalaisasiantuntija uskoo, ettei sodan uhka ole väistynyt Irakin ilmoituksen myötä, sillä Yhdysvaltain lopullisena tavoitteena on Saddam Husseinin hallinnon kukistaminen.

Yhdysvallat ja Britannia suhtautuvat suurella varauksella Irakin ilmoitukseen sallia asetarkastukset alueellaan. Valkoinen talo vaatii Yhdysvaltain kongressia ja YK:ta jatkamaan Irakin painostamista.

Presidentti George Bush totesi Nashvillen vierailullaan, että YK:n on nyt aika toimia hillitäkseen Irakia.

Yhdysvallat haluaa saada takeet siitä, että Irak riisutaan joukkotuhoaseista. Liittolaisista Britannia on samalla tiukalla linjalla.

Kommentit YK:n turvallisuusneuvostossa ovat olleet ristiriitaisia. Pysyvistä jäsenistä myös Ranska on varovainen - ranskalaiset sanovat haluavansa nähdä Saddamilta myös tekoja lupausten lisäksi. Sen sijaan Kiina iloitsee jo nyt tapahtuneesta edistyksestä. Venäjä puolestaan katsoo, että uusia Irakin vastaisia päätöslauselmia ei enää tarvita.

Suomalaisasiantuntija: Taitava veto Irakilta

Tapani Vaahtoranta

Suomalaisasiantuntijan mukaan sodan uhka ei ole väistynyt, sillä Yhdysvaltain lopullisena tavoitteena on ilmeisesti Saddam Husseinin hallinnon kukistaminen.

Ulkopoliittisen Instituutin johtajan Tapani Vaahtoranta pitää mahdollisena sitä, että Irak-hyökkäys toteutetaan, vaikka Irak salliikin YK:n asetarkastajien palata maahan.

-Kyllä minusta on edelleen mahdollista, että tämä tullaan ratkaisemaan aseellisen voiman avulla. Ei kysymys ole enää pelkästään asetarkastajien pääsystä Irakiin. Yhdysvallat vaatii joukkotuhoaseiden tuhoamisen lisäksi sitä, että, Irak lopettaa omien kansalaistensa vainoamisen. Yhdysvallat haluaa myös Irakin lopettavan tukensa terroristeille, Vaahtoranta sanoo.

Vaahtorannan mukaan Bushin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja antoi viikonloppuna hyvin selkeästi ymmärtää, että lopullisena tavoitteena on päästä eroon Saddam Husseinista.

Vaahtorannan mukaan Irak pelaa peliään taitavasti päästäessään asetarkastajat maahan.

-Tämä on Irakilta taitava veto ja se tekee Yhdysvalloille vaikeammaksi koota kansainvälistä koalitiota mahdollisen iskun taakse.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 17.09.2002)

(Seitsemän uutiset 17.09.2002)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.