Mainos

Irakin ilmatilassa jälleen välikohtaus

Pohjois-Irakin lentokieltoaluetta valvovat amerikkalaiset taistelulentokoneet tulittivat maanantaina irakilaista ilmavalvonta-asemaa Pohjois-Irakissa.

Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan koneet avasivat tulen irakilaisten ohjuspatteria kohti sen jälkeen, kun irakilaiset olivat laukaisseet ilmatorjuntaohjuksia amerikkalaisia F-16-hävittäjiä kohti.

Kyseessä oli vakavin yhteenotto sen jälkeen, kun operaatio Aavikkokettu Irakin kurittamiseksi päättyi runsas viikko sitten. Pohjois-Irak kuuluu länsivaltojen julistamaan lentokieltoalueeseen, joka on kielletty Irakin ilmavoimilta ja jolla länsimaiset koneet tekevät valvontalentoja. Pohjois-Irakin ilmatilaa valvovien koneiden tukikohta on Incirlikissä Turkissa. Britannia ilmoitti, ettei sen koneita osallistunut tänään valvontalentoihin.

Venäjä vaati jälleen tänään välikohtauksen jälkeen, että kriisi on ratkaistava poliittisin keinoin. Venäjän ulkoministeriö sanoi lausunnossaan, että nyt ei ole syytä ryhtyä sellaisiin toimiin, jotka "vaarantavat suotuisan ilmapiirin luomisen" poliittisen ratkaisun löytämiseksi.

Irakin mukaan amerikkalaiset ja brittiläiset lentokoneet ovat jatkaneet hyökkäyksiään Irakiin joulukuun 20:nnen päivän jälkeen. Irak vakuutti eilen, että se ampuu alas kaikki sen ilmatilaa valvovat koneet.

Clinton: Valvonta jatkuu

Presidentti Bill Clinton sanoi tänään, että Yhdysvallat jatkaa lentokieltovyöhykkeiden valvontaa Irakin etelä- ja pohjoisosan yllä. Amerikkalaiskoneiden maanantainen isku irakilaista ilmavalvonta-asemaa vastaan oli Clintonin mielestä sovelias vastaus irakilaisten tulitukseen.

-Lentäjillämme on valtuudet suojella itseään, jos heitä vastaan hyökätään. He ryhtyivät tänään soveliaaseen toimintaan vastatessaan Irakin toimiin, Clinton sanoi. -Jatkamme lentokieltovyöhykkeiden valvontaa.

Irakin virallisen uutistoimiston INA:n mukaan amerikkalaisiskussa kuoli neljä irakilaista sotilasta, ja seitsemän haavoittui. -Turkista tulleet viholliskoneet tunkeutuivat Irakin ilmatilaan kello 13.37 paikallista aikaa (12.37 Suomen aikaa), lensivät kohti ilmatorjunta-asemia ja laukaisivat ohjuksia yhteen näistä, sanottiin INA:n virallisessa tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan Irakin ilmatilaa oli loukattu myös kolme tuntia aiemmin, mutta tuolloin koneet olivat vetäytyneet ilmatorjuntatulen seurauksena.

Irak ei tunnusta

Irakin pohjois- ja eteläosat kuuluvat lentokieltoalueeseen, jonka länsimaat julistivat Persianlahden sodan jälkeen. Lentokieltoalue kattaa yli puolet Irakin ilmatilasta.

Länsimaat määräsivät kiellon voimaan yksipuolisesti ja ilman YK:n valtuutusta. Kielto perustuu YK:n päätöslauselmaan 688, jossa tuomitaan Irakin hallituksen maan shiamuslimeja ja kurdeja vastaan harjoittama sorto.

Irak ei enää tunnusta lentokieltoalueita, joilla länsimaiset koneet partioivat. Irakin presidentti Saddam Hussein sanoi pari vuotta sitten, että alueet rikkovat kansainvälistä lakia ja YK:n peruskirjaa.

Pohjois-Irakia valvovien lentokoneiden tukikohta on Turkissa ja Etelä-Irakia valvovat koneet nousevat puolestaan ilmaan Saudi-Arabiasta ja Kuwaitista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.