Mainos

Irakin hallitus varoittaa sisällissodasta

Tilannetta on yritetty rauhoittaa tiukentamalla ulkonaliikkumiskieltoa. Hallitus varoittaa kuitenkin lähettävänsä tarvittaessa panssarivaunut kaduille.

Irak on suistunut yhä syvemmälle sekasortoon.

Hallitus varoitti, että shiia- ja sunnimuslimien välinen sisällissota voi olla lähellä. Tilannetta yritettiin rauhoittaa tiukentamalla ulkonaliikkumiskieltoa, mutta hallitus ilmoitti lähettävänsä tarpeen tullessa panssarivaunut kaduille.

- Jos maassa syttyy sisällissota, se ei lopu ikinä. Olemme valmiit täyttämään kadut panssarivaunuilla, varoittaa puolustusministeri Saadoun Dulaimi kansaa.

Bagdadin ja sen ympäristön kadut suljetaan autoliikenteeltä huomenna. Kiellon on määrä jatkua ainakin maanantaiaamuun. Alueen asukkaat saavat toimittaa asioitaan omassa naapurustossaan jalkaisin illansuussa. Aiemmin voimassa ollutta yöllistä ulkonaliikkumiskieltoa laajennettiin ensimmäisen kerran torstaina.

Levottomuudet alkoivat keskiviikkona, kun Samarran kaupungissa tehtiin tuhoisa pommi-isku shiiojen keskeiseen pyhäkköön. Hyökkäykset pyhiä paikkoja vastaan ovat jatkuneet myös viime päivinä.

Kymmeniä kuollut tänään

Tänään kymmenien ihmisten kerrottiin saaneen surmansa erillisissä yhteenotoissa Irakissa. 14 poliisin ruumiit löydettiin aamulla Bagdadista läheltä moskeijaa, jossa käytiin yön aikana rajuja taisteluja.

Baquban kaupungissa surmattiin 12 saman perheen jäsentä, mutta murhan motiiveista oli epäselvyyksiä. Uhrien sukulaisten mukaan osa surmatuista oli shiioja, osa sunneja. Seka-avioliitot ovat yleisiä Irakissa, missä kahden muslimiryhmän välit olivat verrattain neutraalit ennen sotaa.

Ainakin kahdeksan ihmistä kuoli Karbalassa vilkkaalla torilla tehdyssä autopommi-iskussa. Lisäksi kymmeniä ihmisiä haavoittui.

Bagdadissa ainakin yksi ihminen kuoli, kun aseistautuneet miehet avasivat tulen hautajaissaattueeseen. Surijat olivat saattamassa al-Arabiya-tv-uutiskanavan kirjeenvaihtajaa, joka sai surmansa keskiviikkona uutisoidessaan Samarran pommi-iskua.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.