Mainos

Irakin hallitus: Vaalit täytyy pitää ajallaan

Irakin väliaikaishallitus on lujasti sitä mieltä, että vaalit on pidettävä suunnitelmien mukaisesti 30. tammikuuta. Irakin johtavat puolueet vaativat eilen vaalien lykkäämistä useilla kuukausilla.

Irakin väliaikainen hallitus pysyy lujasti suunnitelmassaan, jonka mukaan maan parlamenttivaalit pidetään 30. tammikuuta, ilmoitti hallituksen tiedottaja Thaer al-Naqip tiedotustilaisuudessa.

- Pääministeri ei ole vakuuttunut siitä, että vaalien siirtäminen lisäisi osanottoa, hän sanoi.

Al-Naqip sanoi myös, että Irakin pääministeri Ijad Allawi aikoo matkustaa Jordaniaan tapaamaan maanpaossa eläviä oppositiojohtajia. Matkustuspäivää hän ei kertonut.

- Tarkoituksena on löytää yhteinen sävel ja selittää Irakin poliittista prosessia, hän sanoi ja lisäsi Allawin tukevan Irakin poliittisten puolueiden ja liikkeiden osallistumista tammikuun vaaleihin.

Shiiat vastustavat lykkäystä

Myös shiiojen ylin uskonnollinen johto ilmoitti tänään, että vaalien siirto "ei ole hyväksyttävää". Suurajatollah Ali al-Sistanin ja kolmen muun johtoryhmän jäsenen kannan ilmoitti heidän edustajansa.

- Vaalipäivämäärää ei voi enää kyseenalaistaa, asia on päätetty.

Tärkeän SCIRI-shiiapuolueen johtaja Abdul al-Hakim sanoi, että vaalien siirtäminen olisi voitto kapinallisille, jotka yrittävät romuttaa poliittisen prosessin.

- Meistä on erittäin tärkeää, että vaalit pidetään ja väitämme, ettei Irakin kansa halua lykkäystä.

Irakin asukkaista 60 prosenttia on shiioja, ja maan syrjäytetyn hallitsijan Saddam Husseinin aikaan heidän valtansa oli vähäinen. He odottavat, että vaalit korjaavat tilannetta.

Erityisesti sunnipuolueet ovat vaatineet vaalien siirtoa, koska Falluja ja monet muut sunnikaupungit ovat tällä hetkellä hyvin levottomia ja vaalien järjestäminen niissä on vähintäänkin vaikeaa.

Vaaleissa on tarkoitus valita väliaikainen parlamentti eli kansalliskokous ja jäsenet 18 alueparlamenttiin sekä kurdien itsehallintoalueen parlamenttiin.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.