Mainos

Irakin hallitus uhkailee al-Sadria

Ainakin viidenkymmenen kapinallisen kerrotaan kuolleen Bagdadissa. Myös Najafissa on ollut levotonta.

Irakin hallitus vaatii radikaalia shiiajohtajaa Moqtada al-Sadria laskemaan aseensa. Muuten hallituksen joukot aloittavat hyökkäyksen pyhään Najafin kaupunkiin.

Irakilaisministeri Kasim Daoudin mukaan hyökkäykseen voidaan ryhtyä muutamassa tunnissa, jos al-Sadr ei julkisesti ilmoita Mahdin armeijansa aseidenriisunnasta.

- Irakin hallitus on asettanut ehdoksi, että al-Sadrin on luvattava lehdistötilaisuudessa, ettei hän enää turvaudu väkivaltaan ja että Mahdin armeija hajotetaan, Daoud sanoo.

Hänen mukaansa hallitus on käyttänyt jo kaikkia rauhanomaisia keinoja taivutellakseen al-Sadria taistelujen lopettamiseen ja aikoo nyt turvautua sotilaalliseen ratkaisuun, jos shiiajohtaja ei vieläkään taivu.

Jo aiemmin tänään on kuultu useita kovia räjähdyksiä lähellä Najafin kaupungin pyhiä paikkoja. Al-Sadr joukkoineen on linnoittautunut kaupungissa sijaitsevaan imaami Alin moskeijaan. Myöhemmin tänään poliisilaitokselle tehtiin kranaatti-isku. Ainakin viisi ihmistä on kuollut ja 21 haavoittunut, ilmoittaa poliisi, jonka mukaan rakennukseen osui kolme kranaattia. Poliisi ei vielä tiedä, kuinka monet uhreista olivat poliiseja.

Silminnäkijöiden mukaan alueelta kuului aamulla myös tarkka-ampujien laukauksia.

Al-Sadr lupasi eilen, että hänen joukkonsa laskevat aseensa ja poistuvat moskeijasta, mutta vain siinä tapauksessa, että kaupunkia piirittävät amerikkalaisjoukot suostuvat tulitaukoon.

Amerikkalaisjoukot valtasivat Sadr Cityn Bagdadissa

Kymmenien panssarivaunujen tukemat amerikkalaisjoukot ovat vallanneet Irakin pääkaupungin Bagdadin shiiakaupunginosan Sadr Cityn, kertovat silminnäkijät. Kaupunginosa on Moqtada al-Sadrin kannatusaluetta.

Amerikkalaissotilaat vaativat Sadr Cityssä taistelleita puolisotilaallisia joukkoja luovuttamaan aseensa. Kaupunginosan valtaaminen alkoi eilen, jolloin amerikkalaiset saivat vastaansa hajanaista vastarintaa.

Armeija kertoo surmanneensa taisteluissa viitisenkymmentä kapinallista.

Salvador lähetti sotilaitaan Irakiin

Salvador on lähettänyt osaston sotilaitaan Irakiin huolimatta ääri-islamilaisten ryhmien uhkauksista tehdä iskuja maata vastaan.

Maan sotilaslähteiden mukaan 150 sotilaan osasto lähti kohti Irakia tänään, ja toinen 230 sotilaan joukko seuraa perästä viikonloppuna. Sotilaat korvaavat Irakissa tällä hetkellä palvelevan salvadorilaisosaston, jonka on määrä palata kotiinsa puolivuotiselta komennukseltaan pikapuoliin.

Salvador liittyi Yhdysvaltain johtamaan liittoumaan viime vuonna.

Aiemmin tällä viikolla eräs irakilainen ääriryhmä antoi Salvadorille 20 päivää aikaa vetää joukkonsa Irakista iskujen uhalla. Islamilaisilla verkkosivuilla on julkaistu useita vastaavia uhkauksia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.