Mainos

Irakin hallitus suostui vielä neuvotteluihin Fallujassa

Irakin väliaikaisparlamentin edustajan mukaan pääministeri Ijad Allawi on suostunut kansanedustajien pyyntöön lähettää neuvottelukuntansa Fallujaan.

Irakin pääministeri Ijad Allawi on suostunut neuvottelemaan Fallujan kapinallisten kanssa vielä kerran kaupungin hallinnan rauhanomaisesta ratkaisemisesta. Yhdysvaltain asevoimat ilmoitti samalla valmistautuvansa suurhyökkäykseen vastarinnan kukistamiseksi.

Irakin väliaikaisen parlamentin, kansalliskokouksen, jäsen Ahmad al-Barrak kertoi, että pääministeri Allawi on suostunut eräiden kansanedustajien pyyntöön lähettää neuvotteluvaltuuskunta Fallujaan.

- Allawi sanoi, ettei hänellä ei ole mitään sitä vastaan, mutta että kyseessä on viimeinen yritys, al-Barrak kertoi.

Edelliset neuvottelut vastarintataistelijoiden hallussa olevan sunnikaupungin ja Irakin hallituksen välillä kariutuivat lokakuun puolivälissä. Pääministeri Allawi vaati tuolloin kaupunkilaisia luovuttamaan viranomaisille muun muassa useisiin ulkomaalaisten sieppauksiin ja surmiin syylliseksi epäillyn Abu Musab al-Zarqawin.

Fallujan edustajien mukaan al-Zarqawi ei kuitenkaan ole Fallujassa.

Pitkä piiritys Fallujassa

Amerikkalaiset ja irakilaiset joukot ovat piirittäneet Fallujaa ja sen länsipuolella sijaitsevaa Ramadia jo viikkokausia. Kaupunkeihin on tehty myös useita ilmaiskuja lähes päivittäin.

Yhdysvaltain tukema väliaikaishallitus haluaa kipeästi saada vastarintapesäkkeet kuriin ennen tammikuuksi suunniteltuja vaaleja. Tänään amerikkalaiset sotilaslähteet ilmoittivat suurhyökkäyksen olevan valmisteilla.

- Valmistelemme suurta operaatiota. Jos se toteutetaan, siitä tulee ratkaiseva ja tulemme murskaamaan heidät, sanoi prikaatikenraali Denis Hajlik toimittajille Fallujan lähistöllä.

Tiedustelu-upseeri, majuri James West, muistutti puolestaan, että kapinallisten väkivalta saattaa jatkua vaikka al-Zarqawi saataisiin kiinni.

Westin mukaan Fallujassa on enää vajaat 60 000 asukasta, koska suurin osa kaupungin 350 000 asukkaasta on paennut taisteluita.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.