Mainos

Irakin hallitus perusti vahtikoiran medialle

Irakissa pelätään komitean merkitsevän paluuta Saddamin hallinnon aikaiseen tiukkaan sensuuriin.

Irakin pääministeri Ijad Allawi on perustanut erityisen komitean valvomaan maan lehdistön ja sähköisen median toimintaa, raportoi sanomalehti Financial Times.

Mediakomitean johtoon nimetyn entisen tiedustelu-upseerin Ibrahim Janabin mukaan medialle asetettavia rajoituksia hiotaan paraikaa. Kiellettyä olisi jatkossa mm. pääministerin perusteeton arvosteleminen.

Tällaiseksi Janabi kuvasi esimerkiksi shiiajohtaja Moqtada al-Sadrin viimeviikkoista puhetta, jossa hän moitti Allawia Yhdysvaltojen sätkynukeksi. Janabi antoikin puheen lähettäneelle satelliittikanava al-Jazeeralle tiukkasanaisen varoituksen.

- Jos he tekevät saman uudestaan, annamme heille kaksi viikkoa aikaa korjata toimintatapojaan. Ellei se auta, joudumme ilmoittamaan heille, että suljemme heidän toimistonsa täällä, Janabi sanoi.

Kyseessä kansallinen turvallisuus

Janabi kuitenkin tyynnytteli pelkoja maan lakkautetun tiedotusministeriön henkiinherättämisestä ja paluusta mediasensuurin aikaan. Hänen mukaansa ulkomaalaisille toimittajille ei olla määräämässä "esiliinoja", joskin heidän vapaaehtoinen rekisteröintinsä aloitetaan.

- Vaikeassa tilanteessa meidän on taisteltava terroristeja vastaan kaikin tavoin, ja yksi tärkeimmistä on media. Kaikkien on tehtävä yhteistyötä, myös yksityisten kanavien. Kyse on kansallisesta turvallisuudesta, hän perusteli.

Vastaperustettuun komiteaan sulautetaan myös maan valtiollisen yleisradioyhtiön Iraqian hallintoneuvosto.

Janabi varoitti, että Iraqian lähetyksistä vastaava amerikkalaisyhtiö Harris saattaa menettää sopimuksensa, jos lähetykset poikkeavat komitean viitoittamasta linjasta.

Toimittajien mielestä hallitus yrittää tehdä Iraqiasta oman äänitorvensa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.