Irakin hallituksen joukot yrittävät ottaa Basran öljykaupungin haltuunsa

Irakilaiset turvallisuusjoukot ovat taistelleet tänään Basran kaupungin herruudesta shiialaisen Mahdin armeija -ryhmittymän joukkojen kanssa. Väkivaltaisuudet levisivät kuitenkin myös Bagdadiin ja muihin kaupunkeihin.

Mahdin armeijan johtaja Muqtada al-Sadr kehotti irakilaisia vastarintaan ja uhkasi "kansalaiskapinalla", jos Yhdysvaltojen ja Irakin hallituksen joukot jatkavat hyökkäyksiä Mahdin armeijaa vastaan.

Irakin turvallisuusjoukkojen mukaan tavoitteena on eteläirakilaisen Basran puhdistaminen aseistautuneista ryhmistä. Yli 20 ihmistä on kuollut Basran keski- ja eteläosissa käydyissä yhteenotoissa.

- Kaduilla taistellaan, luoteja tulee joka suunnasta, ja kuulemme rakettien räjähdyksen ääniä, kertoi Jamil-niminen asukas uutistoimisto Reutersille puhelimitse.

Basrassa on noin 50 000 irakilaista sotilasta ja poliisijoukkojen miestä. Operaatiota on Basrassa seuraamassa myös pääministeri Nuri al-Maliki, joka on asevoimien ylipäällikkö.

Levottomuudet ovat lisääntyneet Basrassa sen jälkeen kun Britannian joukot luovuttivat kaupungin hallinnan Irakin armeijalle joulukuun puolessavälissä. Basran ulkopuolella olevassa ilmavoimien tukikohdassa on kuitenkin edelleen runsaat 4000 brittisotilasta.

Al-Sadrin tukijat aloittivat jo eilen Bagdadissa kampanjan, joka pakotti useat kaupat sulkemaan ovensa. Al-Sadrin kannattajien ilmoitettiin ottaneen valtaansa myös useita alueita Kutin kaupungissa, joka sijaitsee Basran tavoin Etelä-Irakissa.

Kutissa julistettiin yöaikaa koskeva ulkonaliikkumiskielto, samoin Hillan ja Sawaman kaupungeissa.

Sadrin kaupunginosa saarrettu

Bagdadissa irakilaiset ja amerikkalaiset joukot saartoivat Mahdin armeijan tukialueen Sadrin kaupunginosan, jossa asuu kaksi miljoonaa ihmistä.

Mahdin armeija kävi illan alkaessa Sadrissa taisteluja irakilaisia ja amerikkalaisia joukkoja vastaan. Taistelut olivat ensimmäiset Sadrissa sitten syksyn.

Irakin hallituksen tiedottaja Ali al-Dabbagh vakuutti, että turvallisuusjoukkojen operaatio Basrassa loppuu vasta kun laki ja järjestys on palautettu.

Pääministeri al-Malikin hallitus yrittää tarkkailijoiden mukaan nujertaa Basrassa ryhmittymät, jotka ovat tähän mennessä ottaneet osansa tämän öljykaupungin vauraudesta. Basran öljykentillä on 80 prosenttia Irakin öljyvauraudesta.

Kaupungin hallinnasta on Mahdin armeijan kanssa käynyt taistelua Badr, joka on shiialaisen SIIC-puolueen aseellinen siipi. Kolmantena osapuolena valtataistelussa on mukana vielä shiialainen Fadhila.

Irakin asioiden tuntija Peter Harling arvioi al-Sadrin kannattajien suuttuneen, koska he uskovat amerikkalaisten tukevan Badria.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat