Mainos

Irakin hallintoneuvosto kokoontui

Irakin väliaikainen hallintoneuvosto on pitänyt ensimmäisen kokouksensa. Ensi töikseen neuvosto julisti 9. päivän huhtikuuta kansalliseksi juhlapäiväksi, tuolloin yhdysvaltain armeija ajoi Saddam Husseinin vallasta.

Irakin väliaikainen hallintoneuvosto kävi tänään ensimmäisen istuntonsa. Neuvosto lupasi muodostaa hallituksen, joka luo turvallisuutta ja vakautta, lisäksi se lupaa huolehtia julkisista palveluista sekä elvyttää maan talouden.

Hallintoneuvoston 25-henkinen kokoonpano heijastaa Irakin eri etnisten, uskonnollisten ja poliittisten ryhmien suhteellisia osuuksia maan väestöstä. Mukana on 13 shiiamuslimia, viisi kurdia, turkmeeni, kristitty ja viisi sunnimuslimia.

Hallintoneuvoston muodostamisen on tarkoitus olla ensimmäinen askel matkalla irakilaisten itsemääräämiseen. Irakin väliaikaisen siviilihallinnon amerikkalaisella johtajalla Paul Bremerillä on kuitenkin edelleen lopullinen päätösvalta.

Neuvoston kokoukseen on tänään määrä kutsua Yhdysvaltojen edustaja Paul Bremer, Britannian Irakin lähettiläs John Sawyers ja YK:n erityislähettiläs Sergio Vieira de Mello.

Neuvoston vastuulla odotetaan olevan ministerien ja diplomaattien nimitykset, maan budjetin hyväksyminen sekä perustuslakia valmistelevan työryhmän nimittäminen.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

(Seitsemän uutiset 13.07.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.