Mainos

Irakin Fallujassa tulitauko

Väliaikaishallinnon johtajan Paul Bremerin mukaan liittouman joukot ovat ryhtyneet yksipuoliseen tulitaukoon. Sairaalalähteiden mukaan tämän viikon taisteluissa on kuollut ainakin 450 irakilaista.

Irakin väliaikaishallinnon amerikkalainen johtaja Paul Bremer kertoi tänään, että Yhdysvaltain joukot ovat keskeyttäneet hyökkäystoimet Fallujan kaupungissa. Pyrkimyksenä on saada humanitaarista apua kaupungin asukkaille ja aloittaa neuvottelut kapinallisten kanssa.

Bremer ei kertonut, kuinka pitkään hyökkäys on keskeytyksissä. Väliaikaisen hallintoneuvoston edustajan mukaan tauko kestää 24 tuntia.

-Liittouman joukot ovat puoliltapäivin yksipuolisesti keskeyttäneet hyökkäystoimet Fallujassa, jotta hallintoneuvoston, paikallisen muslimijohdon ja liittouman vastaisten joukkojen edustajat voivat tavata, Bremer sanoi.

Yhdysvallat aloitti maanantaina hyökkäyksen sunnimuslimien asuttamaan Fallujaan sen jälkeen kun neljä amerikkalaista oli murhattu raa'asti kaupungissa. Paikallisen sairaalan johtajan mukaan taisteluissa on kuollut tällä viikolla ainakin 450 irakilaista. Loukkaantuneita on yli tuhat.

Toisaalla Irakissa Yhdysvaltain johtaman liittouman joukot ovat saaneet Kutin kaupungin takaisin hallintaansa.
Ukrainalaiset joukot vetäytyivät Irakin itäosassa sijaitsevan kaupungin keskustasta kaksi päivää sitten otettuaan yhteen shiiajoukkojen kanssa.

12 amerikkalaissotilasta on kuollut viime päivien taisteluissa Irakissa, kertoo Yhdysvaltain armeija, heistä kuusi tänään. Irakin sodan alkamisen jälkeen kuolleiden yhdysvaltalaissotilaiden määrä nousee näin 455:een.

Raivokkaiksi luonnehdittuja taisteluja käytiin eilen etenkin Fallujassa ja Irakin keskiosassa sijaitsevassa Kerbalassa, joka on shiiamuslimien tukialueita.

Iskut jatkuvat siellä täällä


Irakin kapinalliset ottivat ottaneet kuusi uutta panttivankia Bagdadin länsilaitamilla, kaksi amerikkalaista ja neljä italialaista. Reutersin toimittaja kertoi nähneensä heistä kaksi kylämoskeijassa Abu Ghraibin alueella.

Lisäksi Bagdadi ravisutti iltapäivällä kaksi räjähdystä ja illalla osui hotelli Sheratonin lähelle. Shiiakapinalliset tulittivat myös espanjalaisten ja salvadorilaisten sotilaiden tukikohtaa Keski-Irakissa Kufan ja Najafin kaupunkien välisellä alueella.

Kapinallisten mukaan aseistautuneet italialaiset oli vangittu autosta ja amerikkalaiset puolestaan erillisessä hyökkäyksessä. Aikaisemmin päivällä Abu Ghraibin alueella hyökättiin polttoainetta kuljettanutta Yhdysvaltojen saattuetta vastaan. Iskussa kuoli silminnäkijöiden mukaan ainakin yhdeksän ihmistä.

Espanjalaisten ja salvadorilaisten tukikohtaa moukaroitiin kranaatinheittimin, raketein ja automaattiasein perjantaina Keski-Irakissa, mutta Espanjan joukkojen tiedottajan majuri Carlos Herradon mukaan isku ei aiheuttanut loukkaantumisia.

Kufan ja Najafin välinen tie on suljettu liikenteeltä, mutta Moqtada al-Sadrin johtaman Mahdin armeijan asemiehiä nähtiin liikkuvan alueella.

Straw: Tilanne tähän asti pahin

Jack Straw

Nykyinen tilanne Irakissa on vakavin, minkä Yhdysvaltojen johtama liittouma on kohdannut, Britannian puolustusministeri Jack Straw myönsi tänään.

-On selvää, että nykyinen tilanne on erittäin vakava ja vakavin, minkä olemme kohdanneet, Straw sanoi yleisradioyhtiö BBC:lle antamassaan haastattelussa. Hän muistutti että levottomuudet liittyvät Irakin vapautumiseen Saddam Husseinin diktatuurista.

-Painekattilan kansi on irronnut, osa levottomuuksista ja paineesta olisi purkautunut joka tapauksessa, ja osa siitä on kohdistettu liittoumaa vastaan, hän sanoi.

Venäjä kehottaa välttämään liiallista voimankäyttöä

Venäjä kehotti tänään liittoumaa pidättäytymään liiallisesta voimankäytöstä Irakissa ja keskeyttämään hyökkäykset.

-Venäjä vaatii sotilaallisten operaatioiden lopettamista ja kehottaa pidättyväisyyteen, Venäjän ulkoministeriön tiedotteessa sanottiin. Yhdysvaltojen hyökkäykset Etelä- ja Keski-Irakissa, erityisesti Fallujassa, aiheuttavat Venäjän mukaan inhimillistä hätää.

Tiedotteessa huomautettiin, että YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi viime toukokuussa päätöslauselman - vain muutama viikko sen jälkeen kun Yhdysvallat aloitti sodan - jossa luovuttiin Irakin vastaisista pakotteista ja pyydettiin länsimaita pidättäytymään tarpeettomasta voimankäytöstä.

-Sairaaloihin, siviilirakennuksiin ja uskonnollisia ryhmittymiä vastaan on hyökätty. Tämän seurauksena viattomia ihmisiä, vanhuksia, naisia ja lapsia tapetaan. Olemme nähneet satojen haavoittuvan, ministeriö sanoi. Venäjä ei kuitenkaan vaatineet sunni- ja shiiajoukkoja luopumaan aseista.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Irakin tilanne kärjistynyt pahimmaksi sitten Saddamin kukistumisen.

(Seitsemän uutiset 09.04.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.