Irakin Fallujassa käydään rajuja taisteluja

Fallujan taisteluissa on kuollut jo noin 300 irakilaista, kertovat paikalliset sairaalalähteet. Taistelujen ohella Irakissa on kaapattu useita ulkomaalaisia panttivangeiksi.

Amerikkalaiset joukot käyvät raivokkaiksi luonnehdittuja taisteluja sunnimuslimien hallitsemassa Fallujan kaupungissa. Irakilaisten sairaalalähteiden mukaan Fallujassa on kuollut 280-300 irakilaista ja haavoittuneita on 400. Taistelut ovat raivonneet tänään myös muun muassa Irakin keskiosassa sijaitsevassa Kerbalassa, joka on shiiamuslimien tukialueita.

Irakissa ilmoitettiin päivän kuluessa myös yhdentoista ulkomaalaisen sieppauksesta. Kolme japanilaista siepannut ryhmä uhkasi tappaa vankinsa, jolleivät japanilaiset joukot poistu Irakista kolmen vuorokauden kuluessa. Japanin hallituksen edustajan mukaan Japanilla ei ole kuitenkaan aikeita vetäytyä Irakista.

Eteläkorealainen uutistoimisto Yonhap kertoi, että Irakissa oli siepattu kahdeksan Etelä-Korean kansalaista. Myöhemmin eteläkorealainen YTN-televisiokanava kertoi, että siepatut olisi vapautettu vahingoittumattomina. Televisio ei kertonut yksityiskohtia eikä tietoon ole saatu virallista vahvistusta.

Nassiriyan alueella taas siepattiin Britannian kansalainen.

Fallujassa amerikkalaisten merijalkaväen sotilaiden hyökkäys kaupunkiin alkoi maanantaina. Viime viikolla kaupungissa murhattiin raa'asti neljä amerikkalaista siviiliurakoitsijaa.

Fallujan tueksi on lähtenyt sekä sunni- että shiiamuslimeja Bagdadista. Shiiojen ja sunnien yhteinen avustussaattue eteni amerikkalaisjoukkojen vastustelusta huolimatta Bagdadista kohti Fallujaa.

Kenraali puolusti moskeija-iskua

Amerikkalainen kenraaliluutnantti Ricardo Sanchez sanoi Bagdadissa, että liittoutuman joukot piirittävät Fallujaa. Sanchez kiisti tiedot, että amerikkalaisjoukot estäisivät humanitaaristen tarvikkeiden toimitukset Fallujaan.

Kenraali Sanchez puolusti myös Fallujassa eilen moskeijaa vastaan iskua, jossa kuoli 25 ihmistä. Sanchez sanoi sunnikapinallisten käyttävän moskeijoita tuliasemina, mikä tekee niistä sodan lakien sallimia hyökkäyskohteita.

Al-Sadrin joukot vallassa Najafissa ja Kutissa

Sanchez myönsi Bagdadissa pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että liittoutuman joukot olivat joutuneet lähtemään shiiamuslimien asuttamista Najafin ja Kutin kaupungeista Etelä-Irakista. Näissä kaupungeissa vallassa ovat shiiajohtaja Moqtada al-Sadrin joukot. Kenraalin mukaan liittouma ryhtyy pikaisesti valtaamaan kaupunkeja uudelleen.

Al-Sadrin joukot taistelivat liittoutuman joukkoja vastaan myös shiiojen pyhässä kaupungissa Kerbalassa. Shiiajoukkoja vastassa oli liittoutumaan kuuluvia bulgarialaisia sotilaita. Bulgarian ulkoministeri Solomon Passi kertoi, että 480 bulgarialaissotilaan vahvistukseksi oli tullut 120 amerikkalaissotilasta.

Vielä eilen Bulgarian asevoimien komentaja Nikola Kolev sanoi, että taistelutehtävät eivät kuulu Irakissa olevien bulgarialaissotilaiden toimenkuvaan. Ulkoministeri Passi vakuutti kuitenkin tänään, että Bulgaria ei tee yksipuolista päätöstä joukkojensa vetämisestä.

Irakissa on 135 000 amerikkalaisen sotilaan lisäksi 26 500 sotilasta muista maista.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Kymmenen uutiset 08.04.2004)


Irakin joukkohautojen tutkimus keskeytyi turvallisuussyistä. Suomalainen tutkimusryhmä palasi Suomeen.

(Seitsemän uutiset 08.04.2004)

Lue myös:

    Uusimmat