Irakilla sinappikaasuammuksia

YK:n asetarkastajat ovat löytäneet Irakista sinappikaausammuksia. Irakilla on edelleen ainakin yli 500 toimintakuntoista sinappikaasuammusta, vaikka maa on ilmoittanut hävittäneensä kaikki joukkotuhoaseensa vuonna 1997.

YK:n asetarkastajat ovat analysoineet neljä ammusta. He arvioivat ne 97 prosentin varmuudella toimiviksi. Kyseisiä 155-millisiä ammuksia Irakilla on arviolta 500-700.

Irakin ulkoministeri Mohammed Al-Sahafin mukaan Irak ei salli YK:n rajoittamattomia asetarkastuksia. Al-Sahafin mukaan YK:n pääsihteerin Kofi Annanin kanssa sovittiin ensi tarkastuksesta ja myöhemmistä tarkastuksista, mikä ei tarkoita YK:lle rajoittamatonta tarkastusoikeutta. Irakin ulkoministeri selvitti näkemyksiään lehdistötilaisuudessa YK:n päämajassa New Yorkissa. Hän ei täsmentänyt kuinka monta tarkastusta sopimus sallii.

YK:n turvallisuusneuvosto päätti maanantaina jatkaa Irakia vastaan pakotteita, joista päätettiin Irakin hyökättyä Kuwaitiin 1990. Pakotteet on määrä lopettaa vasta kun Irakilla ei todistettavasti ole enää joukkotuhoaseita.


Lue myös:

    Uusimmat