Mainos

Irakilaisvankien kohtelu tyrmistyttää senaatissa

Yhdysvaltain kongressin jäsenet ovat saaneet tutkittavakseen uusia kuvia irakilaisesta vankilasta. Puolustusministeri Donald Rumsfeld on puolustellut maan armeijan kuulustelukäytäntöjä.

Uudet, vielä julkaisemattomat kuvat irakilaisen Abu Ghraibin vankilan simputuksesta ovat tyrmistyttäneet amerikkalaissenaattoreja. Kongressin jäsenet tutustuivat eilen yli 1200 kuvaan. Senaattoreiden mukaan ne kertovat väkivallasta, sadistisesta kidutuksesta ja seksuaalisesta nöyryyttämisestä.

Osa republikaaniedustajista sanoi, ettei kuvia pitäisi antaa julkisuuteen, sillä ne voisivat lietsoa uusia hyökkäyksiä amerikkalaisia vastaan.

-Ainakin omasta näkökulmastani se, mitä näimme, on kauhistuttavaa. Se vastaa valokuvia, joita lehdistössä on esitetty. Niissä esitetyt teot menivät myös monella tavalla pidemmälle, sanoi Tennesseen osavaltion republikaaniedustaja Bill Frist.

Rumsfeld: Kuulustelukäytännöt kunnossa

Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld on puolustellut maan armeijan kuulustelukäytäntöjä. Hänen mukaansa puolustusministeriön lakimiehet ovat tarkistaneet ohjeiden olevan kansainvälisten sopimusten mukaisia.

Arvostelijat kuitenkin sanovat, että esimerkiksi univaje ja vankien pakottaminen rasittaviin asentoihin rikkovat Geneven sopimusta sotavankien kohtelusta.

Asiaa käsiteltiin Rumsfeldin ja senaattorien tapaamisessa eilen. Arvostelijoihin kuuluivat ainakin demokraattisenaattorit Dick Durbin Illinoisista ja Vermontin Patrick Leahy. Durbin muistutti, että Geneven sopimuksessa kielletään vankien huono kohtelu. Leahy puolestaan viittasi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Afganistania koskevaan raporttiin, jonka mukaan amerikkalaiset ovat muun muassa pakottaneet vankeja olemaan alasti tai polvillaan tuntien ajan. Leahy arvioi, että samoja tekniikoita näyttää käytetyn myös Irakissa.

-En usko, että näitä tekniikoita omaksutaan internetistä. Tässä on ilmeisesti kyse systemaattisesta koulutuksesta, Leahy vihjaili.

Yhdysvaltain puolustusministeriö on korostanut, että irakilaisvankien kohtelua koskevassa skandaalissa on kyse yksittäisten ihmisten teoista.

Rumsfeld ja Myers Bagdadissa

Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld ja asevoimien komentaja Richard Myers ovat saapuneet yllätysvierailulle Bagdadiin. Asiasta kertovat ministerin mukana matkustaneet toimittajat.

Rumsfeld ja Myers neuvottelevat Irakin miehityshallintoa johtavien amerikkalaisviranomaisten kanssa.

(MTV3, STT; Reuters, AFP)

(Huomenta Suomi 13.05.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.