Mainos

Irakilaispoliitikot alustavaan sopuun Kairossa

Sopimuksen merkitys voidaan kuitenkin kyseenalaistaa, sillä Egyptin Kairossa pidetyssä kokouksessa ei ole ollut mukana yhtäkään kapinallisten edustajaa.

Arabiliiton vetämässä Irak-sovittelukokouksessa on päästy alustavaan sopimukseen. Sen mukaan väkivalta pitäisi lopettaa ja poliittiset vangit vapauttaa. Lisäksi amerikkalaisjoukkojen tulisi vähitellen vetäytyä maasta.

Sopimuksen merkitys voidaan kuitenkin kyseenalaistaa, sillä Egyptin Kairossa pidetyssä kokouksessa ei ole ollut mukana yhtäkään kapinallisten edustajaa. Irakin kapinalliset ovat enimmäkseen sunneja, jotka taistelevat Yhdysvaltain tukemia shiioja ja maan hallituksen joukkoja vastaan.

Kokouksen julkilausumasta jätettiin myös pois sunnivähemmistön vaatimus siitä, että Yhdysvaltain vetäytymiselle tulisi asettaa tarkka aikataulu. Sopimuksessa kuitenkin sitouduttiin vapauttamaan sunnivangit, joita sunnien mukaan on kidutettu ja pidetty vangittuina ilman syytteitä.

Arabiliiton välittämien Irak-neuvottelujen alkua leimasi lauantaina riitely, ja kokous jouduttiin myös keskeyttämään hetkeksi. Neuvottelujen on määrä päättyä tänään.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.