Mainos

Irakilaislehdet: USA lietsoo maailmansotaa

Irakin vaikutusvaltaisin sanomalehti Babel varoitti tänään, että Yhdysvallat lietsoo "kolmatta maailmansotaa" lähettäessään sotilasjoukkoja Persianlahden alueelle.

Babel sanoi yhtyvänsä Venäjän presidentin Boris Jeltsinin kantaan siinä, että Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin toimet Irakin kriisissä voivat johtaa laajempaan konfliktiin. Irakilaislehden mukaan syttyvä sota ei rajoittuisi Irakiin, vaan mukaan sekaantuisi väistämättä muitakin osapuolia kuten Israel, Syyria ja Libanon. Tämä voisi keskeyttää Lähi-Idän rauhanprosessin etenemisen.

Clinton ja Britannian pääministeri Tony Blair ilmoittivat eilen seisovansa vahvana rintamana Irakia vastaan ja olevansa valmiit aseelliseenkin hyökkäykseen, mikäli tarve vaatii.

Kuwait ja Turkki valmistautuvat sotaan

Irakin lähinaapurit ovat alkaneet pikkuhiljaa valmistautua aseellisen kriisin puhkeamiseen. Kuwaitin parlamentti piti lauantaina suljettujen ovien takana erityisistunnon kuullakseen hallituksen raportin Irakin tilanteesta, kuwaitilaiset kansanedustajat kertoivat.

Raportin arvellaan pitävän sisällään yksityiskohtaisia keinoja, joilla Kuwaitin hallitus valmistautuu Irakin uhkaa vastaan. Kuwait on ilmoittanut olevansa erittäin huolestunut kriisin kulusta etenkin sen jälkeen, kun Irak kielsi YK:n asetarkastajilta pääsyn presidentin tiloihin. Kuwait tukee Yhdysvaltain toimintapolitiikkaa kriisin ratkaisemisessa, mutta toivoo, että asia voitaisiin kuitenkin hoitaa diplomaattiteitse.

Turkki on ilmoittanut, että se aikoo lähettää sotilasjoukkoja Pohjois-Irakiin suojatakseen raja-alueen mahdollisen sotatilan varalta. Asiasta kertoivat turkkilaiset sanomalehdet tänään. Turkin hallitus kokoontui myöhään perjantaina keskustelemaan Irakin kriisistä ja ilmoitti, että se on valmistautunut antamaan humanitaarista apua, mikäli irakilaiset pakenevat syttyvää sotaa sen alueelle.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.