Mainos

Irakilaiset äänestivät parlamenttivaaleissa

Irakilaiset äänestivät tänään parlamenttivaaleissa, joissa ehdokkaana oli myös presidentti Saddam Husseinin vanhin poika Uday.

Irak

Irakin runsaat kahdeksan miljoonaa äänioikeutettua valitsi vaaleissa parlamenttiin 220 jäsentä. Ehdokkaita oli 522, valtaosa heistä hallitsevan Baath-puolueen jäseniä tai riippumattomia. Irakin vaalilain mukaan kaikkien ehdolle asettuvien on "uskottava vuoden 1968 vallankumouksen periaatteisiin". Baath-puolue nousi Irakissa valtaan kesällä 1968.

Äänestysprosentti on perinteisesti noussut Irakissa korkeaksi, sillä äänestämättä jättämistä pidetään helposti hallituksen vastaisena mielenilmaisuna. Monet tänään äänestäneistä pudottivat vaaliuurnaan useita lippuja kertoen äänestävänsä myös ystäviensä puolesta. Viranomaisten mukaan tämä on sallittua, kunhan poisjääneet äänestäjät ovat allekirjoittaneet äänestyslippunsa.

-Me olemme täysin tyytyväisiä hallitukseemme, järjestelmäämme ja johtajiimme, kertoi opettaja Nihad AbdulKarim äänestäessään heti aamulla. Monet kertoivat äänestävänsä Saddamin poikaa Udayta. Uday johtaa Irakin vaikutusvaltaisinta sanomalehteä. Parlamenttiin hän pyrki nyt ensimmäistä kertaa. 35-vuotiasta Udaytä pidetään yleisesti Saddamin seuraajaehdokkaana.

Irakissa järjestettiin parlamenttivaalit viimeksi vuonna 1996. Tällöin valituksi tulivat kaikki 160 Baath-puolueen ehdokasta sekä 60 riippumatonta.
(STT-AP-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.