Mainos

Irakilaiset äänestävät Saddamin puolesta

Irakilaiset ovat äänestäneet joukolla kansanäänestyksessä, jonka tarkoituksena on antaa presidentti Saddam Husseinille uusi seitsemän vuoden virkakausi. Saddam on äänestyksen ainoa ehdokas.

- Äänestämällä olen ampunut aseellani (Yhdysvaltain presidentti George W.) Bushia ja hänen joukkiotaan päähän, sanoi innokas 67-vuotias äänestäjä Abdul Majid Janabi. Hän oli odottanut äänestystä jonossa aamuhämärästä alkaen pääkaupungin Bagdadin yhdellä äänestysalueella.

Kaikki julistivat äänestävänsä Saddam Husseinia. Yhdellä äänestyspaikalla vaaliuurnien eteen oli asetettu Yhdysvaltain lippu, jotta äänestäjät joutuivat tallomaan sitä. Yhteen uurnaan oli laitettu Saddamin valokuva.

Nuori nainen äänesti näyttävästi verellään ja useat hänen perässään jonossa seisovat seurasivat hänen esimerkkiään. Viranomaisten mukaan veriäänet lasketaan erikseen, jotta viranomaiset voivat antaa "korvauksen" äänestäjille.

Kaduilla juhlatunnelmaa

Äänestys on virallisesti salainen, mutta vain muutama äänestäjä malttoi käydä äänestyskopeissa. Suuri osa merkkasi ruksinsa äänestyslippuun ulos sijoitettujen vaaliuurnien luona.

Vaikka itse äänestyspäivä ei ole virallinen vapaapäivä, vallitsee Bagdadissa juhlatunnelma. Useilla äänestyspaikoilla ihmisiä on kehotettu laulamaan ja tanssimaan, kahvitarjoilua on järjestetty ja valtiollinen televisio on esittänyt suosittuja musiikkikappaleita koko päivän. Julkiset virastot, koulut ja useat kaupat ovat suljettuina, jotta kaikilla olisi mahdollisuus äänestää.

Irakin lipuilla ja Saddamin kuvilla verhoillut autot ovat ajelleet ympäri katuja äänitorvia töräytellen. Ystävällismielisistä maista on saapunut Irakiin valtuuskuntia tarkkailemaan, kuinka irakilainen demokratia toimii.

Noin 11,5 miljoonalta irakilaiselta kysytään äänestyslipussa yksinkertaisesti: Kannatatteko, että Saddam Hussein on presidentti? Äänestyspaikat sulkeutuvat klo 20.00 Suomen aikaa ja virallisia tuloksia odotetaan huomenna.

Saddam "soittaa" äänestäjille

Irakin hallitseva Baath-puolue on pannut kaikki paikallisosastonsa liikkeelle valtavassa propagandakampanjassa, jonka tarkoituksena on turvata Saddamille 100 prosentin tuki. Irak on peitetty iskulauseilla, joissa vannotaan ikuista rakkautta Saddamiin, ja tuhansia kokouksia, paraateja sekä joukkokokouksia on järjestetty.

Kampanja on viety jopa niin pitkälle, että Saddam "on soittanut" kansalaisille äänestyspäivänä. Kuka tahansa, joka nostaa puhelimen kuulokkeen sai tavanomaisen tuuttauksen sijasta kuulla vaalikampanjan virallisen iskulauseen "Naam, naam Saddam" (Kyllä, kyllä Saddam). Sitä seuraa vielä kannatushuuto "Koko Irak laulaa: Saddam on maani ylpeys."

Irakia vuodesta 1979 hallinnut Saddam sai edellisessä kansanäänestyksessä vuonna 1995 yhteensä 99,96 prosenttia äänistä.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.