Mainos

Irakilaiset äänestäneet vilkkaasti

Äänestysliputkin loppuivat, kun irakilaiset jonottivat uurnille. Vaalien tulosten odotetaan valmistuvan vasta useiden päivien päästä.

Äänestysvilkkaus Irakin parlamenttivaaleissa on yllättänyt viranomaiset. Paikka paikoin äänestysliputkin loppuivat. Muutamat äänestyspaikat joutuivat myös pidentämään aukioloaan, kun sulkemisaikaan uurnien ulkopuolella oli vielä pitkä jono.

Viime tammikuussa vaaleja boikotoineet sunnit saapuivat tänään uurnille. Tammikuun vaaliboikotin vuoksi sunnit jäivät vallanjaon ulkopuolelle väliaikaisessa parlamentissa.

-Osallistuminen on ollut erittäin voimakasta kaikilla alueilla, jopa Fallujassa (sunnivastarinnan tukialueella), sanoo vaalilautakunnan puheenjohtaja Hussein Hindawi.

Viranomaisten mukaan äänestysprosentti on alueesta riippuen arviolta 60-80, ja innokkaimmin uurnilla kävivät sunnimaakunnan Salaheddinin asukkaat.

Äänestysliput pääsivät jopa loppumaan ainakin kolmesta vaalihuoneistosta sunnienemmistöisessä Fallujan kaupungissa. Monien äänestäjien mielestä vaaliviranomaiset toimittivat paikalle tahallaan liian vähän lippuja.

Vaalien virallisia tuloksia odotetaan vasta aikaisintaan parin viikon kuluttua. Äänioikeutettuja on vaaleissa noin 15,5 miljoonaa ja ehdokkaita lähes 8000.

Toiveena rauha ja turvallisuus

Monet irakilaiset vat asettaneet toiveensa vaaleihin, joiden toivotaan tuovan maahan rauhaa ja tasapainoa. Vaaleissa valitaan ensimmäistä kertaa maan historiassa parlamentti, jonka on määrä istua kokonaisen nelivuotiskauden.

Äänestyspäivä oli huomattavan rauhallinen verrattuna esimerkiksi lokakuun kansanäänestyspäivään, jolloin 40 ihmistä kuoli levottomuuksissa. Turvatoimet olivat äärimmäisen tiukat, mutta niistä huolimatta pieniä iskuja sattui eri puolilla maata.

Pieniä kranaatti-iskuja ja räjähdyksiä tapahtui muun muassa Mosulissa, jossa yksi ihminen kuoli ja kaksi haavoittui, kapinallisten tukialueella Ramadissa, Bagdadin keskustan ns. vihreällä vyöhykkeellä sekä Saddam Husseinin kotikaupungissa Tikritissä.

Irakilaisten vaalihuoneisto yritettiin polttaa Tukholmassa

Irakilaisten äänestyspaikka joutui viime yönä yönä tuhopolttoyrityksen kohteeksi Tukholmassa. Kistan kaupunginosassa sijaitseva vaalihuoneisto yritettiin sytyttää palamaan heittämällä sinne polttopulloja. Yritys kuitenkin epäonnistui. Poliisi ei pidättänyt heti ketään rikoksesta.

- Olemme varoittaneet muita poliisipiirejä mahdollisista uusista tuhopolttoyrityksistä. Tänään äänestetään joka puolella maata, ja on mahdollista, että tällaisia hyökkäyksiä tehdään muuallakin, sanoi Henrik Billstam Tukholman läänin aluehälytyskeskuksesta.

Irakin Pohjoismaissa asuvat kansalaiset ovat saaneet äänestää tiistaista lähtien. Ruotsin ja Tanskan vaalihuoneistot palvelevat myös Suomessa ja Norjassa asuvia irakilaisia.

Pohjoismaissa asuu yhteensä arviolta 70 000 äänioikeutettua irakilaista.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA-TT)

(Kymmenen uutiset 15.12.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.