Irakilaiselokuva tekee historiaa Cannesissa

Irakilaissyntyisen kurdiohjaajan Hiner Saleemin Kilometre Zero -elokuva tekee historiaa Cannesin elokuvajuhlilla, sillä se on ensimmäinen irakilaiselokuva tapahtuman 58-vuotisessa historiassa.

Festivaalin kilpasarjaan päässyt elokuva kertoo nuoresta kurdimiehestä, joka joutuu taistelemaan iranilaisia vastaan Irakin ja Iranin sodassa 1980-luvun lopulla.

Saddam Husseinin hirmuhallinnon ja armeijan kurdeja kohtaan harjoittama sorto tulee selvästi esiin mustan huumorin sävyttämässä elokuvassa. Elokuva päättyy kuitenkin riemukkaisiin kuviin päähenkilöstä ja hänen vaimostaan, kun he huhtikuussa 2003 Pariisissa kuulevat, että Yhdysvaltain johtaman liittouman joukot ovat kaataneet Saddamin vallan Irakissa.

Irakin sotaan myönteisesti suhtautuvan elokuvan valinta Cannesin festivaalin kilpailusarjaan on herättänyt huomiota etenkin siksi, koska viime vuonna kilpailun pääpalkinnon Kultaisen palmun voitti dokumentaristi Michael Mooren kiivaasti Bush-vastainen Fahrenheit 9/11 -elokuva.

Saleem itse pakeni Irakista teini-ikäisenä 1980-luvun alussa ja on kymmenen viime vuotta asunut Pariisissa. Elokuvan loppukohtaus kuvaa myös hänen omia tuntemuksiaan.

- Kun Saddam Hussein kaatui, minä itkin ilosta nähdessäni, kuinka riemuissaan ihmiset olivat, Saleem kertoi Cannesissa.

Irak on elokuvan kehitysmaa

Elokuvan teko oli Saleemin mukaan erittäin haasteellista, sillä Irakista ei löytynyt ensimmäistäkään kameraa eikä myöskään elokuvatekoon kykeneviä ihmisiä. Koko kuvauskalusto ja -ryhmä pitikin tuoda paikalle Ranskasta.

Irak on massiivisista öljyvaroistaan huolimatta elokuvan kehitysmaa, sillä maassa on sen historian aikana tuotettu vain kourallinen elokuvia.

Ylimääräisen lisähaasteen kuvausryhmälle loi 1980-lukuun viittaavan lavastuksen hankkiminen. Saddamin patsaita ei maasta enää löytynyt, kuten ei myöskään löytynyt kuvanveistäjiä, jotka olisivat halunneet Saddam-patsaan tehdä.

Vihdoin kuvausryhmä sai taivuteltua erään kuvanveistäjän tekemään patsaan, mutta veistourakka keskeytyi, kun turvallisuusviranomaiset näkivät mitä taiteilija oli tekemässä. Kuvanveistäjä pidätettiin, ja Saleem sai selittää pitkään ennen kuin taiteilija suostuttiin vapauttamaan.

Elokuvan nimi viittaa ohjaajan mukaan Irakin verkkaiseen yhteiskunnalliseen kehitykseen.

- Irak luotiin 80 vuotta sitten, mutta maa ei ole sen jälkeen ottanut askeltakaan eteenpäin, Saleem pohtii.

Kilometre Zero on yksi 21:stä elokuvasta, jotka kilpailevat Kultaisesta palmusta, Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnosta. Festivaali alkoi keskiviikkona ja loppuu sunnuntaina 22.5.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat