Irakilainen paennut ex-sotilas: "Jouduin Isisin silmätikuksi"

– Kun minut oli yritetty tappaa Irakissa kaksi kertaa, päätin lähteä ja jättää kaiken, kertoo Irakin armeijan entiseksi kapteeniksi esittäytyvä Ali Ihsan Mohammed Aldolaimi. 

Aldolaimi on sunnimuslimi, joka joutui kertomansa mukaan terroristijärjestö Isisin silmätikuksi.

– Olen hyvin onnellinen ja helpottunut, että olen nyt turvassa. Olen myös erittäin surullinen, että jouduin luopumaan omaisistani, ystävistäni, kotimaastani ja työstäni. Minulla ei ollut muuta vaihtoehtoa.

Aldolaimi on yksi niistä sadoista irakilaisista turvapaikanhakijoista, joita on viime aikoina saapunut Turun Pansiossa sijaitsevaan, tupaten täyteen vastaanottokeskukseen. Tähän Suomen Punaisen Ristin ylläpitämään keskukseen on tullut paljon turvapaikanhakijoita myös sodan runtelemasta Somaliasta.

– Tänne saapuu hyvin väsyneitä, stressaantuneita ja kovia kokeneita turvapaikanhakijoita, jotka haluavat aluksi lähinnä levätä, kuvailee turvapaikanhakijoiden ensireaktioita SPR:n pakolaisohjaaja Ismail Hassan. 

Vaikka vastaanottokeskukseen tulevat turvapaikanhakijat ovat hyvin helpottuneita päästessään vihdoin "perille", he ovat Hassanin mukaan myös huolestuneita sekä omaisten, että omasta tulevaisuudesta. Vastaanottokeskuksen pihalla ja käytävillä käydäänkin paljon tunteikkaita puhelinkeskusteluja eri puolille maailmaa.

Tulijoiden tarinoita ei kysellä

Vastaanottokeskuksen työntekijät eivät kysy miten tai miksi turvapaikanhakijat ovat Suomeen päätyneet. Se on turvapaikoista päättävien tehtävä.

– Moni ei heti halua kertoa esimerkiksi tulomatkasta Suomeen, sillä siihen voi liittyä rajuja kokemuksia ihmissalakuljettajien käsissä. Osa voi kertoa esimerkiksi, minkä maiden kautta matka on kulkenut ja millä tavoin, mutta yksityiskohdista vaietaan. Me kuuntelemme tietysti, jos joku haluaa purkaa kokemuksiaan tarkemmin, Hassan korostaa. 

Koska turvapaikanhakijat viettävät Pansiossa yleensä vain Suomessa olon ensimmäiset viikot, monille on levon lisäksi tärkeintä saada neuvoja siitä, miten turvapaikkaprosessi etenee.

Suomen kielen opiskeluun ei ensipäivinä riitä energiaa yksittäisiä sanoja ja lauseita lukuunottamatta. Ensiksi halutaan tietää, minne matka seuraavaksi jatkuu.

Yksinäisten miesten etujoukko 

Turun Pansion vastaanottokeskuksessa on reilu 500 turvapaikanhakijaa, joista noin 150 on naisia ja lapsia. Suurin osa on yksin kotinsa jättäneitä nuoria miehiä.

Turvapaikanhakijoiden matka voi olla vaarallinen ja kallis, siksi miehet lähetetään usein yksin turvapaikkaa etsimään. 

Irakilainen Aldolaimi pelkää, mitä hänen Bagdadissa piileskeleville vanhemmilleen tapahtuu. Turvapaikan lisäksi hän toivoo saavansa myös äitinsä ja isänsä joskus Suomeen. Ensin hän aikoo kuitenkin opetella suomen kielen ja hankkia minkä tahansa työpaikan.  

Lue myös:

    Uusimmat