Mainos

Irakia taivutellaan diplomatialla

Venäjän apulaisulkoministeri Viktor Posuvaljuk saapui tiistaina Bagdadiin tarkoituksenaan löytää sopu Irakin ja YK:n väliseen kiistaan. Venäläisen uutistoimisto Interfaxin mukaan Posuvaljuk aikoo esittää presidentti Boris Jeltsinin henkilökohtaisen viestin Irakin johdolle.

Jeltsin lähetti ministerinsä Irakiin, kun Irak ja YK olivat ajautuneet täydelliseen umpikujaan asetarkastuskiistassa. YK:n asetarkastajat joutuivat poistumaan Irakista, kun heitä ei päästetty tutkimaan Irakin presidentin Saddam Husseinin palatseja.

Asetarkastuksissa on määrä varmistaa, että Irak on todella hävittänyt joukkotuhoaseensa kuten YK:n turvallisuusneuvosto on vaatinut. Irak on jatkuvasti ollut tyytymätön asetarkastusryhmän kokoonpanoon ja väittänyt sen amerikkalaisia ja brittiläisiä jäseniä vakoojiksi. Myös Yhdysvallat valmisteli tiistaina omaa strategiaansa Irakin suuntaan. Ulkoministeriön edustaja kertoi, että ulkoministeri Madeleine Albright lähtee keskiviikkona Eurooppaan ja tapaa Venäjän ulkoministerin Jevgeni Primakovin Madridissa, Ranskan ulkoministeri Hubert Vedrinen Pariisissa ja Britannian ulkoministerin Robin Cookin Lontoossa. Kiireesti järjestetyn matkan yksityiskohtia valmisteltiin vielä tiistaina eikä ulkoministeriössä suljettu pois mahdollisuutta, että Albright kävisi myös Lähi-idässä.

Maanantaina amerikkalaiset viranomaiset sanoivat, että Irakilta on aika kulumassa umpeen, ja antoivat ymmärtää, että Yhdysvallat harkitsee sotilaallista iskua Irakia vastaan. Myös Britannian pääministeri Tony Blair varoitti tiistaina, että sotilaallinen isku Irakia vastaan on yhä mahdollinen, jos presidentti Saddam Hussein ei muuta asennettaan asetarkastajia kohtaan.

Itse Irakissa sanomalehdet antoivat tiistaina tukensa Saddamin kehotukselle aloittaa pyhä sota, jihad, Yhdysvaltoja vastaan. Irak on jo kehottanut vapaaehtoisia ilmoittautumaan aseharjoituksiin ensi kuussa.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.