Mainos

Irak vapauttaa lähes kaikki vangit

Saddam Hussein on armahtanut valtaosan Irakin vangeista. Armahdus ei koske USA:n tai Israelin hyväksi vakoilleita tai murhaajia.

Irakin presidentti Saddam Hussein on armahtanut kaikki irakilaiset vangit, kertoi valtaa pitävä vallankumousneuvosto tiedotteessaan tänään. Armahdus koskee myös poliittisia vankeja.

Yleinen, täydellinen ja lopullinen armahdus koskee tiedonannon mukaan kaikkia kansalaisia, jotka on tuomittu tai pidätetty poliittisista tai muista syistä Irakissa tai sen ulkopuolella. Armahdetut vangit pääsevät vapaiksi kahden vuorokauden kuluessa.

Irakin vankiloissa olevien ihmisten määrästä ei ole tietoa, mutta heitä arvioidaan olevan joka tapauksessa useita tuhansia.

Saddam ei 23-vuotisella valtakaudellaan ole aiemmin myöntänyt vastaavaa armahdusta. Nyt julistetulla armahduksella Saddamin uskotaan pyrkivän keräämään kaikki irakilaiset taakseen Yhdysvaltojen uhatessa maata hyökkäyksellä.

Yleisellä armahduksella Saddam tahtoo virallisen ilmoituksen mukaan kiittää kansaa sen osoittamasta tuesta johtajalleen viime viikon kansanäänestyksessä. Tuolloin ällistyttävät sata prosenttia irakilaisista kannatti Saddamia presidentikseen.

Armahduksen ulkopuolelle jäävät arabit, jotka on tuomittu vakoilusta Israelin tai Yhdysvaltojen hyväksi, kertoi Irakin tiedotusministeri Mohammad Said al-Sahhaf ilmoittaessaan armahduksesta televisiossa.

Murhista tuomitut voidaan armahtaa vain, mikäli heidän uhriensa perheet antavat luvan tai "kun he ovat maksaneet velkansa hallitukselle ja kansalle".

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Seitsemän uutiset 20.10.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.