Mainos

Irak vannoo kostavansa ilmaiskut

Irak vannoo taistelevansa voittoon saakka Yhdysvaltoja vastaan syyttäen samalla eilistä ilmaiskua siionistiseksi juoneksi.

Irakin vakuutus sisältyi viralliseen julkilausumaan, joka annettiin sen jälkeen kun maan sotilaallinen ja poliittinen johto oli kokoontunut presidentti Saddam Husseinin johdolla. Irak ei julkilausumassaan maininnut brittejä lainkaan, vaikka myös brittiläiset lentokoneet osallistuivat iskuihin amerikkalaisten ohella. Irakin mukaan iskun takana oli Yhdysvaltain hallitus yhdessä Israelin kanssa.

Yhdysvaltalaiset ja ja brittiläiset hävittäjät iskivät Bagdadin eteläpuolelle eilen illalla. Iskun tarkoituksena oli tuhota tutkajärjestelmä sekä armeijan hallinto- ja komentokeskuksia. Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan irakilaisten laitteet olivat viime viikkoina muodostuneet entistä suuremmaksi vaaraksi Irakin lentokieltoalueilla partioiville koneille.

Irakin antamassa lausunnossa iskun kohteita ei tarkemmin yksilöity. Lausunnossa ei myöskään kerrottu iskun vaatimista uhreista. Iskussa kuoli tiettävästi kaksi siviiliä. Lisäksi yli 20:n ilmoitetaan loukkaantuneen, joukossa myös lapsia. Loukkaantuneista osa on kriittisessä tilassa. Asiasta on kertonut Irakin terveysministeri.

Britannian ja Yhdysvaltain hävittäjät iskivät eilen lähelle Irakin pääkaupungia Bagdadia. Iskujen tarkoituksena oli tuhota Irakin tukajärjestelmiä ja armeijan tukikohtia. Iskut olivat ensimmäiset sitten vuoden 1999.

Venäjä tuomitsi

Venäjä tuomitsi Britannian ja Yhdysvaltojen Irakiin tekemät ilmaiskut. Samalla Venäjän puolustusministeriö syytti Yhdysvaltain uutta hallintoa kansainvälisten humanitaaristen normien hylkäämisestä.
-Se mitä Yhdysvaltain sotilasvoimat ovat tekemässä uuden hallinnon aloittaessa toimintaansa, muodostaa uhan kansainväliselle turvallisuudelle ja koko kansainväliselle yhteisölle, sanoi kenraali Leonid Ivashov uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Muun muassa Kanada ja Puola ovat puolestaan lausuneet ymmärtämyksensä ilmaiskuille Irakiin.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.