Mainos

Irak valmis laajentamaan asetarkastuksia

Amerikkalainen CNN-televisio kertoi tänään, että Irak on valmis päästämään YK:n asetarkastajat kahdeksaan kohteeseen, joiden tarkastusta se ei ole aiemmin sallinut. CNN sanoi nimeltä mainitsemattomiin lähteisiin viitaten, että tarkastukset sallitaan noin kuukauden ajan, ja Irakin kansallisen suvereenisuuden takia niitä kutsutaan "vierailuiksi", ei tarkastuksiksi.

Irak ehdottaa edelleen, että kukin YK:n turvallisuusneuvoston jäsenmaa nimittää viisi tarkastajaa ja Irakin aseistariisuntaa valvova YK:n komissio Unscom puolestaan kaksi tarkastajaa. Unscomin parhaillaan Irakissa työskentelevät tarkastajat voivat osallistua uusiin ryhmiin. Tarkastajilla on esteetön pääsy mainittuihin kohteisiin ja he saavat ottaa mukaansa kaikki haluamansa varusteet, CNN sanoi.

Irak ei heti kommentoinut CNN:n tietoa. Venäjä ilmoitti jo maanantaina, että Irak sallii asetarkastukset kahdeksassa kiistellyssä kohteessa, mutta Irak kiisti asian samana päivänä. Venäjä puolestaan vakuutti, että tieto pitää paikkansa.

Ruotsi on valmis uhkaamaan Irakia väkivallalla

Ruotsi ei aio laittaa kapuloita rattaisiin, mikäli YK:n turvallisuusneuvosto päättää Irakin uhkaamisesta väkivallalla asetarkastuskiistassa. Ruotsissa uskotaan kuitenkin vahvasti siihen, että kriisi ratkeaa poliittisin keinoin, Ruotsin ulkoministeriön kansliapäällikkö Jan Eliasson sanoi tänään. Eliassonin mukaan väkivaltakeinoista aletaan keskustella turvallisuusneuvostossa viikonlopun aikana, jos käynnissä olevat välitysyritykset eivät tuota tulosta.

Eliassonin mielestä Irakille annettavan uhkauksen olisi oltava uskottava, jotta se voisi toimia merkitsevänä signaalina Irakin presidentille Saddam Husseinille. Tärkeintä on Eliassonin mielestä kuitenkin se, että uhkauksen ja varsinaisten toimenpiteiden välille jätetään aikaa, jotta Irak voi perääntyä. Ruotsi on tällä haavaa yksi YK:n turvallisuusneuvoston 15 jäsenestä.
(STT-Reuters-AFP-TT)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.