Mainos

Irak valitsi väliaikaisen kansallisneuvoston

Irakin poliittisista ja uskonnollisista johtajista koostuva kansalliskokous on illalla valinnut kansallisneuvoston jäsenet, kokouslähteet kertoivat uutistoimisto Reutersille.

Satajäsenisen kansallisneuvoston tehtävänä on valvoa hallitusta tammikuisiin vaaleihin asti. Tarkempia yksityiskohtia valituista ei heti annettu.

Kansallisneuvoston valintaprosessi jatkui tänään neljättä päivää sekavissa merkeissä. Bagdadiin kokoontunut tuhatpäinen kansalliskokous joutui siirtämään äänestystä tunneilla, kun kävi ilmi, ettei kummassakaan kilpailevista ehdokaslistoista ollut tarpeeksi naisedustajia.

Muutenkin listojen sisältö herätti keskustelua, sillä niillä oli radikaalin shiiajohtajan Moqtada al-Sadrin kannattajiksi luettuja henkilöitä, vaikka al-Sadr kannattajineen on boikotoinut kansalliskokouksen istuntoa.

Lisäksi kokousedustajien piiristä kuului lukuisia valituksia joko siitä, että heidän nimensä oli poistettu listalta, tai että ne oli lisätty sinne.

- Listat, menettelytavat ja ne henkilöt, jotka ovat niistä vastuussa, ovat korruptoituneita, valitti kansalaisjärjestön edustaja Nagi al-Salihi.

Äänestys piti järjestää jo eilen, mutta sitä siirrettiin yli 450 edustajan valitettua siitä, että heidän on pakko valita suljettujen listojen väliltä. Äänestyksessä on vastakkain kaksi 81 nimen listaa. Naiskiintiö on neljännes.

Najafissa toivoa rauhasta

Najafin kriisipesäkkeestä kuultiin tänään myönteisiä uutisia. Sekä kansalliskokouksen osanottajat että al-Sadrin edustajat kertoivat shiiajohtajan suostuneen lopettamaan Najafin kriisin Irakin hallituksen vaatimusten mukaisesti.

Kansalliskokoukselle luettiin al-Sadrin toimiston lähettämä kirje, jossa myönnyttiin muun muassa vetäytymiseen pyhästä imaami Alin moskeijasta ja shiiataistelijoiden riisumiseen aseista. Myöhemmin tänään al-Sadr vaati kuitenkin Yhdysvaltain joukkoja aloittamaan tulitauon ja vetäytymään imaami Alin moskeijan lähettyviltä. Vasta sen jälkeen shiiataistelijat suostuvat laskeman aseensa ja poistumaan moskeijasta, al-Sadrin edustaja kertoi.

Eilen al-Sadr kieltäytyi ottamasta vastaan Irakin kansalliskokouksen lähettämää valtuuskuntaa.

Irakin puolustusministeri Hazim al-Shaalan sanoi aiemmin tänään Yhdysvaltain joukkojen valmistautuvan aloittamaan suurhyökkäyksen, ja että irakilaisjoukot ovat valmiit valtaamaan Alin moskeijan.

Kaupungissa oli tänään yhä rajuja yhteenottoja.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.