Mainos

Irak vaati takarajaa asetarkastuksille

Irakin parlamentti vaatii, että YK:n asetarkastajat päättävät työnsä puolen vuoden sisällä, minkä jälkeen YK:n tulisi oitis purkaa Irakin vastaiset pakotteet.

Irakin parlamentin puhemies Saadoun Hammadin mukaan tarkastukset olisi saatava päätökseen kuuden kuukauden kuluttua siitä, kun Irak viime perjantaina salli asetarkastusten jatkumisen. YK:n asetarkastuskomission Unscomin tehtävänä on tarkastaa, ettei Irakilla ole joukkotuhoaseita. Persianlahden sodan päättäneen aseleposopimuksen mukaan kaikki Irakin hallussa mahdollisesti olevat joukkotuhoaseet on hävitettävä.

Hammadi vakuutti, ettei Irakilla ole sopimuksessa kiellettyjä aseita. Hänen mukaansa Irak on täyttänyt kaikki aseleposopimuksen ehdot, joten Irakin vastaiset pakotteet olisi purettava kokonaisuudessaan.

YK ja Yhdysvallat yhä tiukkoina

YK ja Yhdysvallat suhtautuvat varauksellisesti Irakin lupaukseen päästää asetarkastajat maan palatseihin. Molemmat pitävät edelleen tärkeänä, että Irak päästäisi asetarkastajat liikkumaan maassa vapaasti.
-Meidän täytyy päästä omilla ehdoillamme niihin paikkoihin, joita haluamme tutkia. Kyse ei ole puolueettomista tarkastuksista, jos Irak sanelee tarkastusten ehdot, korosti tarkastuksia tekevän Unscomin edustaja.

Yhdysvallat varoitteli eilen, että sen arabiliittolaiset tukisivat sotilaallisia toimia Irakia vastaan, jos niitä Yhdysvaltojen mielestä tarvittaisiin. Irakin mukaan palatseja tarkistamaan pääsee kaksi edustajaa jokaisesta maasta, jotka ovat mukana YK:n erityiskomissiossa Unscomissa. Lisäksi kutsu esitettiin YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenmaiden edustajille.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.