Mainos

Irak uhkaa pudottaa vieraat koneet

Irak aikoo varapresidenttinsä Taha Yassin Ramadanin mukaan kaikin keinoin estää amerikkalaisten ja brittiläisten koneiden lennot ilmatilassaan. Irak pitää YK:n turvallisuusneuvostoa ja amerikkalaismielisiä arabijohtajia vastuussa "näiden hyökkäysten aiheuttamista tuhoista".

Varapresidentti Ramadan sanoo myös, että Irak haluaa edelleen vuoropuhelua kaikkien arabihallitusten kanssa "tiettyjen petturihallitusten omaksumasta kannasta huolimatta". Irak on myös valmis kaikkiin ratkaisuihin, jotka voivat palauttaa rauhan ja vakauden arabeille Kairon kokouksen päätöksistä huolimatta. Varapresidentti Ramadan viittaa lausunnollaan arabimaiden yhteisjärjestön Arabiliiton sunnuntaiseen ulkoministerikokoukseen, josta Irak marssi ulos, koska kokous ei tuominnut joulukuun ilmaiskuja eikä tukenut Irakin vaatimusta YK:n talouspakotteiden yksipuolisesta kumoamisesta.

Ramadanin mukaan Saudi-Arabia ja Kuwait olivat junailleet Kairon kokouksen murtaakseen Yhdysvaltain eristyksen ja näyttääkseen vihreää valoa Yhdysvaltain uusille hyökkäyksille. Kairon kokouksen tulos ei ollut siten yllätys Irakille, kun muistetaan, että amerikkalaiskoneet toimivat sekä Kuwaitista että Saudi-Arabiasta käsin, Ramadan sanoi. Yhdysvaltain ja Britannian koneiden partiolennot Pohjois- ja Etelä-Irakin lentokieltoalueilla ovat joulukuun jälkeen johtaneet useisiin välikohtauksiin. Harhautunut amerikkalaisohjus surmasi Irakin mukaan maanantaina yksitoista siviiliä Basrassa Etelä-Irakissa.

Yhdysvallat ilmoitti tiistaina laajentaneensa partiokoneittensa valtuuksia. Lentäjät saavat nyt hyökätä Irakin ilmapuolustusta vastaan muulloinkin kuin koneiden ollessa Irakin ilmatorjunnan tutkalukituksessa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.